Jan Smit werd gerustgesteld op sterfbed Jaap Buijs

Vlak voordat Jan Smits manager Jaap Buijs overleed, werd de Volendamse zanger door hem gerustgesteld. 

"Vlak voor hij stierf, zei hij nog tegen me: 'Jan, ik kan je niks meer bijbrengen. Ik heb je alles verteld wat je moet weten. Je staat heel wijs in het leven. Dus ik kan gaan'", zegt Smit in gesprek met Libelle.

"En of hij dat nou zei om mij een goed gevoel te geven of dat hij het echt meende, het zal wel ergens in het midden liggen. Maar voor mij was het een hele geruststelling."

Buijs overleed in 2015 aan de gevolgen van slokdarmkanker. 

Smit werd tijdens zijn gehele carrièrre door hem begeleid: "Alles wat ik nu heb, waar ik nu ben, heb ik aan hem te danken. Vanaf de eerste nummer 1-hit tot aan zijn dood begeleidde hij mij. Hij heeft mijn hele carrière uitgestippeld. Hij wás Jan Smit."

Vrede

Toen duidelijk werd dat Buijs zou overlijden, aanvaardde Smit het onvermijdelijke einde. "Wij zaten aan zijn bed en hij zei: 'Ik ben er klaar mee jongens. Ik wil gaan.' En als iemand die zo in het leven staat – iemand die nergens bang voor was, voor de duvel niet en ook niet voor de dood – zegt: het moet afgelopen zijn, dan kun je niet anders dan daar vrede mee hebben."

Lees meer over:
Tip de redactie