Kygo wil zichzelf bewijzen met debuutalbum

Anderhalf jaar na zijn doorbraak-single Firestone staat de Noorse DJ en producer Kygo aan de wereldtop. Na vele hits en remixen voor onder meer Ed Sheeran, Coldplay en Marvin Gaye waagt de 24-jarige muzikant zich aan een volledig album.

Cloud Nine zal sommige luisteraars verrassen, denkt Kygo. "Mijn muziek wordt meestal als tropical house omschreven maar ik wil laten horen dat ik ook andere dingen maak."

Kyrre Gørvell-Dahll alias Kygo komt uit het Noorse Bergen. Hij breekt eind 2014 door met Firestone en scoort ook grote hits met Stole The Show en Stay. Hij wordt een veelgevraagd remixer en stond op festivals als TomorrowWorld, Lollapalooza en Coachella. Dit jaar is hij één van de headliners op Pinkpop.

Kygo wilde zijn debuutalbum Cloud Nine al eerder uitbrengen maar verkeek zich op de hoeveelheid werk. "Ik ben er anderhalf jaar mee bezig geweest. Zelfs van 99 procent naar 100 procent af is nog een hele stap, dat had ik me niet gerealiseerd. Buiten de muziek moet je ook zakelijke dingen regelen, met de vocalisten bijvoorbeeld. Dat weet ik nu voor een volgend album."

Bekijk hier het interview:

Belangrijke tracks

De producer zegt erg benieuwd te zijn naar de reacties van zijn fans. "Ik wil laten horen dat ik verschillende soorten muziek maak, niet alleen tropical house. Een nummer als Fragile kun je niet eens EDM meer noemen, dat is gewoon pop", zegt de Noor. 

"Ik vind het leuk en belangrijk om dat soort tracks te maken, zodat mensen niet schrikken als ik in de toekomst weer zoiets uitbreng. Het belangrijkste is dat ik lol in de studio had en gemaakt heb wat ik wilde maken."

Tropical house

Kygo heeft gemengde gevoelens bij de term tropical house. "Ik zou het saai vinden als ik alleen maar tracks als Firestone en Stole The Show zou maken. Ik wil mezelf graag uitdagen en experimenteren met andere stijlen", legt hij uit. 

"Voor dit album heb ik niet alleen aan de live shows gedacht, dan heb je tracks met veel energie nodig. Ik wil ook muziek maken waar je in de auto naar kunt luisteren. Muziek die gewoon goed is, dat was de insteek."

Kygo onderscheidt zich van veel andere dj’s door tijdens zijn sets live synthesizers te spelen. "Ik speel best goed piano en zie dat mensen het waarderen. Veel dj's die al lang bezig zijn bespelen helemaal geen instrument. Ze zijn beter dan ik als dj maar ik speel beter piano. Ik vind het leuk om dat op het podium te laten zien."

Kygo staat 12 juni op Pinkpop.

Lees meer over:
Tip de redactie