Zanger Milow kritisch over vaderland België

Milow heeft geen nieuwe politieke liedjes over zijn vaderland België op de agenda staan, terwijl de singer-songwriter erg kritisch is over de politieke situatie in het land.  

Milow, die in het echt Jonathan Ivo Gilles Vandenbroeck heet, heeft in het verleden politieke wetenschappen gestudeerd. In 2011 schreef hij zijn eerste politieke liedje, genaamd The Kingdom.

"Ik zag dat er toen al iets fundamenteels fout zat, de politici waren niet bezig om de komende generaties vorm te geven", aldus Vandenbroeck tegen NRC.

Vandenbroeck heeft sindsdien geen nieuwe politieke nummers gemaakt, terwijl hij toch vindt dat België in slaap is gesust. Zijn thuisland is volgens de singer-songwriter te vergelijken met waterschildpadden. 

"Misschien een raar beeld maar ik vergelijk België met mijn waterschildpadden die ik vroeger had. Het water moest voor hen redelijk warm zijn, maar soms gebeurde het dat de thermostaat kapot was", aldus Milow.

Afstand

De dieren werden zonder dat ze het merkten langzaam dood gekookt. "Het gekke is dat als ik ze vanuit een koele positie in kokend water zou zetten ze zichzelf wel zouden redden, dan hadden ze het gevoeld. Zo kijk ik al een paar jaar naar België: het land is in slaap gesust. Dat merk je pas als je het van een afstand bekijkt."

Vandenbroeck denkt dat muziek niet per se de problemen in België signaleert. "Het is moeilijk om dat zo letterlijk te zeggen. De invloed van muziek ligt er niet zo vingerdik op."

Lees meer over:
Tip de redactie