The Lumineers gingen bijna aan hun eigen hitsucces ten onder. De Amerikaanse folkband brak in 2012 wereldwijd door met de single Ho Hey, maar de plotselinge aandacht kostte de bandleden veel.

"We dreigden onszelf te verliezen", bekent zanger en gitarist Wesley Schultz aan FaceCulture.

"Soms stond ik op het podium maar voelde het alsof ik mezelf van boven zat te bekijken. Dat was geen goed gevoel. Het is gestoord hoeveel shows we hebben gedaan."

De band wist door de eindeloze tournee, die alsmaar langer werd, niet goed vooruit te kijken. "We speelden zolang dezelfde muziek dat ik me afvroeg of we nog wel nieuwe nummers konden schrijven", aldus Schultz. "Dat lukte op tournee niet. Het leek alsof we gevangen zaten in een zeepbel."

The Lumineers voelden zich slachtoffer van eigen succes
The Lumineers voelden zich slachtoffer van eigen succes

Verwarrend

Drummer Jeremiah Fraites omschrijft het als 'een verwarrende tijd'. "Het was teveel van het goede. Je gaat je afzetten tegen je droom die werkelijkheid is geworden. We hadden gekregen wat we graag wilden en toch voelde het niet goed."

Inmiddels heeft de band, die eerder deze maand hun tweede album Cleopatra uitbracht, alles weer op de rit. "We proberen elkaar wat beter in de gaten te houden", aldus Schultz. Ook hebben ze hun speelschema wat ruimer ingepland. "Ik heb de afgelopen dagen bijvoorbeeld veel van Amsterdam gezien, dat was tijdens de vorige tournee echt niet mogelijk."