Woensdagavond vond in het Amerikaanse Miami de aftrap van de Formation Tour plaats, de wereldtournee van zangeres Beyoncé. Hieronder volgt een recensieoverzicht van internationale media.

Tijdens de eerste van de 41 concerten zong ze onder meer de nummers Formation, Sorry, Run the World en Baby Boy.

Tijdens een intermezzo speelde de band Purple Rain van Prince, waarbij het publiek meezong. ''Bedankt voor je prachtige muziek'', zei Beyoncé over de vorige week overleden artiest.

Echtgenoot Jay Z verscheen niet op het podium. Beyoncé noemde hem tijdens de introductie van haar slotlied Halo. ''Ik wil dit nummer opdragen aan mijn geweldige echtgenoot. Ik hou zoveel van je." in een adem noemde ze hun dochter Blue Ivy. ''Blue, ik hou zoveel van je."

Met haar Formation World Tour trekt Beyoncé van april tot en met juli door Europa, de Verenigde Staten en Canada.

Video: Beyoncé trapt tour af en draagt nummer op aan Jay Z

Beyoncé trapt tour af en draagt nummer op aan Jay Z
Beyoncé trapt tour af en draagt nummer op aan Jay Z

The Guardian - 5 sterren 

"Het leek enigszins onvermijdelijk dat de eerste avond van de tour een tribuut aan de overleden Prince zou herbergen. Temeer omdat hij degene was die haar vertelde dat ze onoverwinnelijk zou worden als ze piano zou leren spelen. Welk Prince-nummer zou ze gaan coveren? Geen enkel. Een ster van deze omvang weet wanneer haar eigen glans en uitstraling hetgeen zij wil eren teniet zal doen. Een ster als Beyoncé weet wanneer ze ruimte moet maken. In haar geval kwam dat tot uiting door van het podium af te lopen. Een podium achterlatend dat verlicht werd door een gigantische paarse driehoek, waarna haar band Purple Rain speelde.”

Lees de volledige recensie

New York Times - geeft geen sterren

"Voor iemand die van elk concert een groot spektakel maakt is het opvallend om te zien dat Beyoncé zich dit keer inhield. Normaal wordt er veel uit de kast getrokken voor zo'n stadionconcert, maar dat gebeurde dus niet. Een groot gedeelte deed ze het alleen, zonder danseressen, zonder vuurwerk. Het werden eerder aangrijpende momenten van de zangeres. Haar rustige aanpak was al voldoende."

Lees de volledige recensie

Miami New Times - gebruikt geen sterren

"Beyoncé heeft in het Marlins Stadion een grote stap richting wereldheerschappij genomen. (…) Het is classic Beyoncé, een strakke en overweldigende choreografie, een visueel meesterwerk. Maar zoals alles wat mevrouw Knowles-Carter doet:  het doel van het concert ligt hem erin de bezoeker met een beetje meer eigenliefde huiswaarts te laten keren."

Lees de volledige recensie

Billboard - gebruikt geen sterren

"Hoewel de lancering van de Formation Tour niet epic was in de zin van visuele hoogstandjes en opzwepende dansnummers, gaf Beyoncé een puur en oprecht optreden van meer dan twee uur inclusief prachtige zang en zonder twijfel de beste choreografie die je dit jaar zult zien."

Lees de volledige recensie