Prince is donderdag op 57-jarige leeftijd overleden in zijn studio bij zijn huis in Minnesota. Muzikanten en andere beroemdheden reageren geschokt op het overlijden van de zanger.

"Vandaag heeft de wereld een creatief icoon verloren", schrijft de Amerikaanse president Barack Obama op zijn Facebookpagina.

"Michelle en ik sluiten ons in rouw aan bij de miljoenen fans over de hele wereld om de plotselinge dood van Prince. Er zijn maar weinig kunstenaars die het geluid en het pad van populaire muziek meer hebben beïnvloed en mensen met hun talent zo hebben geraakt", aldus de president.

Mick Jagger op Twitter: "Ik ben zeer bedroefd om te horen over het overlijden van Prince. Hij was een revolutionaire artiest en een geweldige muzikant en componist. Prince was zeer origineel in zijn teksten en hij was een verbazingwekkende gitarist", schrijft de Rolling Stones-frontman. "Zijn talent kende geen grenzen. Hij was een van de uniekste en meest zinderende artiesten van de laatste dertig jaar."

Regisseur Spike Lee op Twitter: "Ik mis mijn broeder. Prince was een grappige man. Hij had een geweldig gevoel voor humor." 

"Nu ook Prince? Nee, nee, nee. RIP jij genie", aldus Robbie Williams. 

Acteur Russel Crowe: "Prince? Zeg dat het niet waar is."

Genie

Muzikant Nile Rodgers: "RIP onze zeer geliefde Prince. Tranen en liefde in onze tourbus. Ik vergeet mijn broeder nooit. We hebben zo veel goede momenten gehad."

Zanger Boy George: "Vandaag is de slechtste dag ooit. R.I.P. Prince, ik ben aan het huilen."

Britse televisiepresentator Piers Morgan: "Prince was de grootste live-artiest die ik ooit heb gezien. Een muzikaal genie. Ik houd van hem. RIP."

Zanger Billy Idol: "Oh mijn God. Ik kan niet geloven dat Prince is overleden. Hij was een groot talent. RIP."

Zangeres en zus van de in 2009 overleden Michael Jackson, La Toya Jackson: "We hebben zojuist een geweldig talent verloren. Zo vervelend om te horen over Prince. We zullen voor altijd en altijd van je muziek houden."

Actrice Whoopi Goldberg: "Zo klinkt het dus When Doves Cry."

Impact

ZZ Top-gitarist Billy Gibbons: "Mijn gitaarspelende vriend heeft ons verlaten, maar zijn impact blijft voorgoed. RIP broeder Prince."

Zanger MC Hammer: "Ik hield van deze man. Veel te vroeg. Ik kan het niet begrijpen, maar het is helaas waar. De hemel is voor jou. RIP."

Zanger Justin Timberlake op Facebook: "Het was een artiest die voor altijd zal zijn. Ik ben geschokt terwijl ik dit schrijf en ik voel ontzettend veel verdriet. Maar we moeten verdriet achter ons laten en eren wat deze muzikant heeft veranderd in onze levens: ons perspectief, onze gevoelens, onze hele leven. (...) Hij heeft me meer dan inspiratie gegeven. Hij zit in ieder nummer dat ik ooit heb geschreven."

Magie

Zangeres Katy Perry: "En zo gebeurt dat.. de wereld heeft een heleboel magie verloren. Rust in vrede Prince. Bedankt voor alles wat je aan ons hebt gegeven."

Presentatrice Oprah Winfrey: "Prince: de duiven zijn nu echt aan huilen (red. nummer When Doves Cry). Ik luister naar je muziek. Ik blijf je aan je denken."

Zangeres Chaka Khan: "Ik hield van hem. De wereld hield van hem. Nu is hij in vrede bij zijn Vader. Rust in kracht. Prince: mijn broeder."

Rolling Stones-gitarist Ron Wood: "Ik ga mijn goede vriend missen die zo getalenteerd was. Hij was een geweldige performer/gitaarspeler. Rust zacht Prince."

Muzikant Quincy Jones: "Een ware artiest. Veel te vroeg heengegaan."

Zangeres Madonna: "Hij veranderde de wereld. Een visionair. Ik ben er kapot van."

Nederland

Zanger Gerard Joling: "Prince een groot artiest en legende overleden. Ik zal nooit vergeten dat hij ooit aanwezig was bij een optreden van mij in Amsterdam."

Cabaretier Kasper van Kooten: "Mijn hemel, Prince. Sta te trillen. (..) De kransslagader van mijn liefde voor muziek."

Jan Willem Luyken, festivaldirecteur van North See Jazz: "Prince was een van de beste performers die de muziekwereld heeft gekend. Wat me bijblijft is zijn genialiteit op het podium, zijn optredens waren fenomenaal. Prince had een hang naar perfectie. De controle die hij over alles had, van het geluid tot een perfecte samenhang in de band, vond ik indrukwekkend."

Muziekkenner Leo Blokhuis: "Prince was een totaal autonome artiest die het muzieklandschap heeft veranderd, in zijn zucht naar controle en die zich niet door één genre liet bepalen. Hij was ongelofelijk goed in wat hij deed, wist enorm goed wat hij wilde en hoe hij het wilde en ging ook nog eens heel precies te werk. Zijn optredens waren altijd superieur. (..) Hij vertegenwoordigt niet een stijl. Hij wás een stijl."

Cruijff

NPO 3FM-dj Giel Beelen: "Nee niet nu al. When doves cry purple rain. Grootheid in de muziek die zoveel inspiratie gaf voor velen. Wat een verlies."

Musicalacteur Jim Bakkum: "Wat Cruijff voor de voetbal was, was Prince voor de muziek. Wat moest hij véél te vroeg gaan."

Gerard Ekdom in RTL Boulevard: "Ik ben verbijsterd. Prince was zo productief. Hij maakte bij wijze van spreke elke week een album. Zijn oeuvre en zijn nalatenschap is enorm. Hij heeft de funk opgepakt en naar grote hoogte gebracht. (..) Hij kon zich transformeren tot wat hij wilde. Oh wat een goede muziek."

Held

Componist Daniël Lohues op Twitter: "Gigantische held. Elf keer zien optreden. Platen en films geweldig vaak gedraaid. Veel van opgestoken. Dat hij nu rust mag vinden."

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: "Prince was een alleskunner die bepalend was voor de popgeschiedenis van de jaren tachtig, negentig en van het begin van deze eeuw. Zijn combinatie van zwarte en blanke invloeden, van James Brown tot Joni Mitchell. Pop, soul, funk, alles door elkaar. Met zijn androgyne verschijning en vele seksuele toespelingen, was hij een erfgenaam van David Bowie."