De Amerikaanse zanger Prince is donderdag overleden op 57-jarige leeftijd. Over de doodsoorzaak is nog niets bekendgemaakt.

"Het is met groot verdriet dat ik moet bevestigen dat de legendarische, iconische artiest Prince Rogers Nelson deze ochtend in zijn huis bij Paisley Park is overleden op 57-jarige leeftijd", aldus zijn manager in een verklaring. Zijn lichaam werd aangetroffen in de studio in zijn huis in Minnesota.

Agenten zouden Prince buiten bewustzijn hebben gevonden in een lift op zijn landgoed, meldt AP. Volgens de lokale sheriff probeerden zij de zanger met een defibrillator te reanimeren, maar mocht dat niet meer baten.

Een halfuur nadat agenten ter plaatse waren, overleed Prince. De politie maakte na de eerste berichtgeving van entertainmentwebsite TMZ aanvankelijk alleen bekend dat er een lichaam was aangetroffen bij de woning van de artiest.

Bij zijn huis in Minnesota verzamelden donderdag veel fans om hun steun te betuigen. Op de wegen richting zijn huis ontstonden lange files.

Griep

Prince kampte volgens een woordvoerder al een aantal weken met griep. Hij moest op 15 april al wegens een medische noodsituatie naar een ziekenhuis. Zijn vliegtuig maakte daarvoor een tussenlanding in Illinois. Bronnen melden aan TMZ dat hij daar zou zijn behandeld voor een overdosis en niet voor griep. 

Toch trad hij de dag erna nog op bij een concert, waar hij zijn fans verzekerde dat alles in orde was. Voorafgaand aan zijn laatste optreden annuleerde Prince wel nog twee shows als gevolg van gezondheidsproblemen.

Internationale superster

Prince werd beroemd in de jaren zeventig en groeide uit tot een van de grootste sterren van de Amerikaanse popmuziek.

Wereldwijd heeft Prince meer dan honderd miljoen albums verkocht. Hij werd bekend met nummers als Purple rain, Let's go crazy, Kiss en The Most Beautiful Girl in the World. Hij wist in zijn muziek jazz, funk en disco te combineren.

De artiest heeft zeven Grammy's, een Golden Globe en een Oscar gewonnen tijdens zijn carrière. In 2004 werd hij ingewijd in de Rock and Roll Hall of Fame.

Video: Prince (57) overleden

Prince (57) overleden
Prince (57) overleden

Aangepaste programmering

De NPO paste de programmering aan. De AVROTROS zond op NPO1 om 00.02 uur een deel van de TV Show uit 1999 uit met een interview en een optreden van Prince.

NPO Radio 2 stond donderdagavond volledig in het teken van Prince. Ook vrijdag stond de zender de hele dag stil bij de muzikant. Ook andere radiozenders besteden aandacht aan Prince, waaronder 3FM, Radio 10 Gold en Radio 10.

In poppodium Melkweg was donderdagnacht vanaf 00.00 uur een speciale herdenkingsavond, waar het leven en de muziek van Prince werden gevierd.

Memoires

Eind maart liet Prince nog weten dat hij bezig was met zijn memoires: The Beautiful Ones. Hij zou daarin zijn eerste herinnering beschrijven tot aan zijn optreden tijdens de Super Bowl Half Time Show in 2007. Het boek zou volgend jaar moeten verschijnen, aldus de zanger.

Hij was twee keer getrouwd. De eerste keer met zijn back-up danseres Mayte Garcia. Ze gingen in 2000 uit elkaar. Daarna trouwde hij met Manuela Testolini en dat huwelijk eindigde in 2006.