Pearl Jam gelast hun concert van 20 april in de Amerikaanse staat North Carolina af uit protest tegen een wet in die staat die discriminerend is voor de lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender gemeenschap.

"Met veel spijt moeten wij de show in Raleigh in North Carolina annuleren. De pas aangenomen walgelijke HB2-wet moedigt het discrimineren tegen een gehele bevolkingsgroep aan", aldus de rockgroep op Facebook.

Ook oud-Beatle Ringo Starr, Bruce Springsteen en Bryan Adams weigeren vanwege de omstreden wet op te treden in de staat. "Sommige dingen zijn belangrijker dan een rockshow en deze strijd tegen vooroordelen en onverdraagzaamheid - die gaande is terwijl ik dit schrijf - is er daar één van", motiveerde Springsteen zijn besluit op zijn website.

Maandag annuleerde ook de rockband Boston drie shows in North Carolina. In een verklaring op Facebook meldt de band daaarmee aandacht te willen vragen voor de omstreden wet. "Aangezien er duizenden mensen naar onze optredens komen zullen er altijd fans uit ons publiek zijn die dagelijks door deze wet worden benadeeld."

HB2-wet

Hoewel gouverneur Pat McCrory van North Carolina de nieuwe omstreden anti-homowet na protesten deels heeft aangepast, blijven veel artiesten kwaad.

De 'HB2-wet' ontnam homoseksuelen, lesbiennes en transgenders het recht om juridische stappen te ondernemen als zij op de werkvloer werden achtergesteld of gepest. Dit werd in een toevoeging op de nieuwe wet teruggedraaid.

Daarnaast verplicht de nieuwe wet transgenders gebruik te maken van het openbare toilet voor het geslacht dat in hun paspoort staat. Deze zogeheten 'wc-wet' blijft wel deels van kracht, in overheidsgebouwen.

Bedrijven mogen voortaan zelf bepalen wie welk toilet gebruikt. Ook mogen lokale overheden zelf bepalen of zij wetten willen aannemen die homoseksuelen, lesbiennes en transgenders beschermen.