Avicii houdt van zijn muziek, maar het hele gebeuren om zijn optredens heen trok hij slecht.

De dj kondigde tot verrassing van velen onlangs aan helemaal te stoppen met toeren omdat hij mentaal en fysiek leed onder het intensieve clubleven.

"Ik moet wel vanwege mijn gezondheid", vertelt hij over zijn beslissing waarop hij naar eigen zeggen goede reacties kreeg. "Het lag niet aan de shows of de muziek, maar aan het gebeuren er omheen dat nooit natuurlijk aanvoelde. Ik ben meer het introverte type en het was altijd moeilijk voor me. Ik denk dat ik teveel negatieve energie aan boord heb genomen", vertelt de 26-jarige Zweed in een interview met The Hollywood Reporter.

Tim Bergling, zoals Avicii echt heet, is blij dat hij de knoop heeft doorgehakt. "Ik voel me vrij. Ik heb mijn privéleven terug en kan me voor het eerst sinds lange tijd op mezelf richten. Het was de moeilijkste beslissing van mijn leven, maar het heeft zich al uitbetaald wat betreft mijn gesteldheid. Ik ben in lange tijd niet zo gelukkig geweest."

Definitief

De beslissing betekent overigens niet dat Avicii definitief nooit meer te zien zal zijn nadat hij in augustus zijn tour afsluit. "Ik kan niet zeggen dat ik nooit meer een show zal geven, maar ik ga denk ik nooit meer terug naar het toerleven."

Momenteel werkt Bergling aan nieuw werk, waaronder ook een nummer waarop Sia meezingt. Daarna wil hij gelijk verder met nieuwe uitdagingen: "Of het nou gaat om nieuwe projecten, muziek schrijven voor andere artiesten of wat dan ook."

Doorbraak

In Nederland scoorde Bergling als Avicii hits met Wake Me UpAddicted To You en Levels. Zijn grote doorbraak als producent kwam in 2010 met het nummer Seek Bromance onder de naam Tim Berg.

In 2013 scoorde hij samen met de Nederlandse dj Nicky Romero nog een hit met I Could Be The One.