Merle Haggard is op zijn 79e verjaardag overleden. De countryzanger is gestorven aan de gevolgen van een longontsteking. 

Dat laat zijn manager weten aan AP.

De zanger is de grondlegger van de Bakersfield Sound. Hij werd in 1994 opgenomen in de Country Music Hall of Fame en in 2010 geëerd met een Kennedy Center Honor door president Barack Obama.

Het leven was niet makkelijk voor Haggard. Hij verloor al jong zijn vader en werd meermaals in een jeugdinrichting opgesloten, waaruit hij overigens even vaak weer ontsnapte. Haggard besloot de muziek in te gaan toen hij als gedetineerde in de gevangenis van San Quentin Johnny Cash hoorde zingen.

Hij was achter de tralies terechtgekomen omdat hij stomdronken probeerde in te breken in een kroeg - die nog gewoon open was en vol klanten. Daaraan was al een eindeloze reeks kruimeldiefstallen en andere kleine vergrijpen voorafgegaan.

Veel van zijn liedjes gaan ook over het leven in de gevangenis zoals de hit als Mama Tried, over een 21e verjaardag in de cel. Andere bekende nummers zijn Okie From Muskogee and Sing Me Back Home.