Salah Edin zal nooit meer een eigen album uitbrengen. De Marokkaans-Nederlandse rapper, die een rechtszaak tegen Geert Wilders won, wil bovendien dat mensen niet langer naar zijn oude muziek luisteren.

"Ik heb muziek gemaakt met een bepaalde visie, maar de boodschap komt niet altijd over. En als het naar buiten komt, heb je geen controle meer over je muziek. Ik maakte muziek om mensen wakker te schudden", zegt Edin in gesprek met Noisey.

Salah Edin, die eigenlijk Abid Tounssi heet, bracht in 2007 het Nederlandstalige rapalbum Nederlands Grootste Nachtmerrie uit. De SGP zei destijds dat de van het album afkomstige single Het Land Van zou aanzetten tot radicalisering.

Video: Salah Edin - Het Land Van...

Mohammed B

Op de cover van het album staat een foto van Edin die sterke gelijkenissen toont met een veelgebruikte afbeelding van Mohammed Bouyeri, de moordenaar van Theo van Gogh. Geert Wilders gebruikte deze foto abusievelijk en werd succesvol door de rapper aangeklaagd. 

In het interview zegt Edin dat het uitdragen van een bepaald standpunt grote risico's kan herbergen en dat de geboorte van zijn dochter, vier jaar geleden, een doorslaggevende verandering bij hem veroorzaakte.

"Dat was het moment dat ik dacht: nu is het een heel ander verhaal. Ik wil niet dat mijn kind zijn vader verliest om een punt te bewijzen. Al die mensen die zijn overleden om het punt dat ze probeerden te maken, hebben die echt een punt gemaakt?"

Moeder

"Ik weet nog dat mijn moeder huilend naar me toekwam toen mijn album uitkwam. Ik stond in de krant en mensen op haar werk stelden allemaal vragen. Zij wilde niet dat ik me zo portretteerde. Ik was toen rebels, maar nu begrijp ik haar: ik ben haar kind, ze wil niet dat mij iets overkomt", vervolgt de inmiddels 35-jarige Tounssi.

Veel jongeren zien hem naar eigen zeggen nog steeds als voorbeeld, maar Tounssi wil die verantwoordelijkheid niet langer dragen. 

"Ik zou ook tegen mijn fans willen zeggen: luister mijn muziek niet meer. Wat wij doen, wat ik deed, is het vertalen van de straat. Dit is ons leven. Maar wat geef je luisteraars dan mee? Je geeft ze alleen maar rotzooi mee. Over drugs dealen en zo. Het is niet de bedoeling dat zo'n jongen tegen jou gaat opkijken met het idee van 'ik wil ook gaan dealen', terwijl ik er eigenlijk een heel ander verhaal mee wil vertellen."

De rapper voelde op een gegeven moment bovendien dat zijn muzikale expressie tegen hem ging werken: "Voor je het weet word je, zoals in mijn geval, gevolgd door de AIVD en loop je niet meer op straat. Als je alleen bent is dat oké, maar als je kinderen krijgt verandert alles."