De vroegere producer van The Beatles sir George Martin is overleden. 

"God zegene George Martin. Vrede en liefde voor Judy en zijn familie", aldus The Beatles-dummer Ringo Starr op Twitter.

Martin, die 90 jaar is geworden, werd wel de ''vijfde Beatle'' genoemd, een titel die voor meer mensen is weggelegd, vanwege de grote invloed die hij had op de muziek van het viertal.

Paul McCartney laat in een reactie weten dat Martin als "een tweede vader" voor hem was. "Ik heb zoveel prachtige herinneringen aan deze fantastische man die altijd bij me zullen blijven."

Martin stond in 1962 aan de wieg van het succes van The Beatles.

Geluid

Martin begon in de jaren vijftig bij platenmaatschappij EMI en werd in 1955 manager bij Parlophone. Bij die maatschappij gingen The Beatles in 1962 op auditie en dat leverde hen hun eerste platencontract op.

Martin had een gedegen muzikale opleiding gehad aan de Guildhall School of Music en werd voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor het geluid van de band.

De in Londen geboren Martin groeide uiteindelijk uit tot de meest succesvolle platenproducer in de wereld met zo'n dertig nummer 1-hits in Groot-Brittannië en de VS. De producer werkte ook met andere muzikale grootheden als Jeff Beck, Bob Dylan en Elton John. Hij werd in 1996 door de Britse koningin geridderd.