IJsland stuurt dit jaar opnieuw zangeres Greta Salóme naar het Eurovisiesongfestival. In 2012 haalde ze met zanger Jónsi de finale in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. 

Ze werden twintigste met het lied Never Forget. Dit jaar vertegenwoordigt de blondine haar moederland met het lied Hear Them Calling.

Greta Salome werd zaterdagavond gekozen uit zes acts in de finale van Söngvakeppnin 2016. IJsland doet sinds 1986 mee aan het liedjesfestijn, de nationale show stond daarom in het teken van de afgelopen dertig jaar dat IJsland deelneemt.

Het IJslandse publiek had de beslissende stem en riep aan het einde van de avond aan de hand van televoting Greta uit tot winnares.

Stockholm

De zangeres kijkt ernaar uit om naar Stockholm af te reizen. ''Natuurlijk wordt het dit jaar anders, een ander liedje, een andere stad. Alles wordt anders'', zegt ze in een reactie op het YouTube-kanaal van het Eurovisiesongfestival.

''Mijn liedje gaat over negatieve en positieve geluiden die ons beïnvloeden." Ze had zelf het idee voor de bijbehorende act, maar ze had zonder hulp van anderen nooit gedacht dat die uitvoerbaar zou zijn. ''We hebben heel wat koffie gedronken om de ideeën uit te werken".

Salome neemt het op 10 mei in de eerste halve finale op tegen Douwe Bob.