Kanye West heeft op Twitter gezegd dat hij geen recensies op zijn nieuwe album wil van blanke mensen. "Pitchfork, Rolling Stone, New York Times en andere witte bladen; geef alsjeblieft geen commentaar meer op zwarte muziek."

West haalt uit naar de media na kritiek in recensies voor zijn nieuwe album The Life Of Pablo. "Ik houd van blanke mensen, maar jullie begrijpen niet wat het betekent om de kleinzoon van een ex-slaaf te zijn die het zo ver heeft gebracht."

Volgens de rapper, die drie jaar lang aan zijn album heeft gewerkt, is het huidige systeem ontwikkeld om gekleurde mensen te laten falen. "Een van onze enige stemmen is de muziek. Onze enige weg uit is de muziek."

In de recensies wordt de rapper verweten dat hij vooral met zichzelf bezig is en het album "inconsistent" is.

Het album verscheen zaterdagnacht op Tidal en zal volgens West niet op andere muziekplatformen verschijnen. "Mijn album zal nooit, nooit, nooit op Apple (Music, red.) komen. Het zal nooit verkocht worden."

Lees hieronder de recensies over The Life Of Pablo.

The Guardian - 3 sterren

"Het album is goed, erg goed. Maar waarom is hij zoveel tijd bezig om de wereld te laten zien wat voor een dom persoon hij is?", doelt de krant op zijn optreden in Madison Square Garden en de hype rondom zijn album. "Je hoeft niet de sociale media van West in de gaten te hebben gehouden om te weten dat er veel aan het album is gewerkt, zo klinkt het namelijk ook. (..) Het album is goed, maar inconsistent. Het is misschien wel het geluid van een man die zichzelf overschat in wat hij doet."

Lees de volledige recensie

The Telegraph - 3 sterren

"Kanye West had beloofd dat zijn nieuwe album een van de beste zou worden allertijden. Ik ben zelfs niet overtuigd dat het een van de beste albums is van Wests eigen fascinerende carrière. (..) De bewondering voor het album is meer aanwezig dan het plezier. De kwaliteiten van West als rapper en producer zijn duidelijk te horen, maar hij is op het album erg met zichzelf bezig. Het lijkt wel of hij eigenlijk de basis van de kunst uit het oog is verloren. West zou een pop-meesterwerk maken, maar vergat de popmuziek."

Lees de volledige recensie

Pitchfork - 9/10

"Pablo Picasso en Kanye West delen verschillende kwaliteiten - ongeduldigheid met scholing, onverzadigbaar, gecompliceerde lusten en een enge fascinatie voor mooie vrouwen. Enige verschil is dat Picasso nooit een eikel is genoemd. (..) Gelukkig brengt hij een echt Kanye album, en dat zijn goede albums. Zijn toewijding aan de kunst is zijn grootste talent. Zijn vermogen om honderden losse draadjes in een geheel te knopen is niet alleen knap, het maakt hem beter dan iedereen."

Lees de volledige recensie

Volkskrant - 4 sterren

"The Life Of Pablo is niet het meesterwerk dat Kanye beloofde. (..) Vervelen doet het album geen moment. Zoals Kanye West klassieke soul, gospel en house weet te verwerken tot een compleet nieuw, eigentijds, hiphop-geluid, kunnen en doen maar weinigen dat."

Lees de volledige recensie