Het Metropole Orkest heeft een prestigieuze Grammy Award gewonnen voor het album Sylvia dat ze samen maakten met de Amerikaanse band Snarky Puppy.

Dat heeft de organisatie van de muziekprijzen maandag in Los Angeles bekendgemaakt, enkele uren voor de uitreiking maandagavond in Los Angeles (in Nederland in de nacht van maandag op dinsdag). 

Het orkest won de Grammy in de categorie Best Contemporary Instrumental Album. Het was de zeventiende keer dat het Metropole Orkest genomineerd was. In 2009 won het orkest al eens een Latin Grammy Award.

De Grammy Awards, ook wel de 'Oscars' van de muziekwereld genoemd, worden beschouwd als een van de belangrijkste muziekprijzen.

Opsteker

De leden van Metropole Orkest, die de bekendmaking via een livestream volgden vanuit hun thuisbasis in Hilversum, zijn dan ook bijzonder trots op de prijs. 

"Dit is een enorme opsteker voor ons'', aldus hoornist en woordvoerder Pieter Hunfeld. ''We proberen continu iets toe te voegen aan bestaande muziek. Als dat dan beloond wordt met de allerbelangrijkste muziekprijs van de wereld, dan is dat geweldig. Helemaal als dat al twee jaar na onze verzelfstandiging gebeurt."

De cd Sylva werd in 2014 opgenomen. De befaamde Amerikaanse jazzformatie Snarky Puppy gaf samen met het Nederlandse orkest twee concerten in het Energiehuis in Dordrecht die de basis van het album vormden. Er staan zes stukken op, die gecomponeerd zijn door de beide orkestleiders.

Door zware bezuinigingen in de cultuursector in de afgelopen jaren had het gezelschap het erg moeilijk. In juni vorig jaar werd bekend dat het orkest toch subsidie krijgt.

Zeventig jaar

Het Metropole Orkest orkest bestond eind november zeventig jaar. Het werd in 1945 opgericht om het volk zo net na de oorlog "hoop en vertier" te bieden. Tot 2012 werd het orkest gefinancierd uit het omroepbudget. Inmiddels is het Metropole Orkest zelfstandig en zorgt het voor een groot deel zelf voor zijn inkomsten.

Het orkest speelt jazz, pop, chansons, musicals en filmmuziek, in grote en kleine zalen maar ook op festivals, zoals het North Sea Jazz en Lowlands. Het Metropole Orkest won talloze prijzen in binnen- en buitenland.

Het werkte mee aan duizenden radio- en tv-uitzendingen en begeleidde grootheden als Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie, Brian Eno, Stan Getz, maar ook hedendaagse muzikanten, bijvoorbeeld Gregory Porter.