Het langverwachte album The Life Of Pablo van Kanye West is zaterdag uitgebracht na zijn optreden in het televisieprogramma Saturday Night Live.

Het album is beschikbaar via het muziekplatform Tidal en de website van de rapper. De lancering van The Life Of Pablo ging niet helemaal zonder problemen, zo werd er op sociale media geklaagd over technische problemen en vertragingen.

Op het album staan samenwerkingen met onder meer Frank Ocean, Chance the Rapper, Rihanna, Young Thug en The Weeknd. Er staan in totaal achttien nummers op The Life Of Pablo.

West bracht in 2013 voor het laatst een studioalbum uit, getiteld Yeezus en kondigde enige tijd geleden al aan met het album te komen. De eerdere releasedatum van 11 februari werd echter niet gehaald, omdat de muzikant nog bezig was met nieuwe nummers.

Op die datum had West al wel gepland delen van het album te laten horen tijdens een optreden in Madison Square Garden in New York. Dit optreden was wereldwijd te volgen via enkele bioscopen, waaronder in Amsterdam.

De rapper liet tijdens het optreden twintig minuten lang lakens op en neer gaan, waarna de familie Kardashian en ook de rapper zelf ten tonele kwamen. Via een laptop liet West vervolgens enkele nummers horen aan zijn fans.

Aandacht

De 38-jarige zanger heeft voor zijn nieuwe album veel media-aandacht gekregen nadat hij onder andere via Twitter regelmatig kleine delen van zijn album deelde, waaronder de titel, speellijst en omslaghoes.

De titel van het album werd meerdere keren veranderd. Eerst zou het zevende studioalbum van West de titel Swish, Waves of So Help Me God krijgen. Zelfs zijn vrouw Kim Kardashian peilde de mening van zijn fans via Twitter voor de meest favoriete titel. Uiteindelijk is het album The Life of Pablo gaan heten, onbekend is nog waarom.

"Ik voel me als Pablo als ik mijn schoenen ontwerp. Ik voel me als Pablo als ik mezelf op het nieuws zie", zo rapt hij in het nummer. Of West verwijst naar Pablo Picasso, drugsmagnaat Pablo Escobar of nog een andere Pablo maakt hij niet duidelijk.

Rel

In enkele nummers haalt West ook uit naar verschillende artiesten, waaronder Taylor Swift. De zangeres kon een verwijzing in het nummer Famous, waarin West stelt dat hij haar "beroemd heeft gemaakt", niet waarderen. Ook rapt de zanger in het nummer dat hij niet uitsluit ooit seks te hebben met haar. Swift stelde donderdag middels een verklaring dat het nummer "vrouwenhaat" stimuleert.

Volgens de rapper was de zangeres op de hoogte van het nummer, en heeft hij voor bekendmaking van zijn nieuwe album nog contact gehad met Swift. "Ik heb een uur lang met Swift gebeld over de zin in het nummer en ze vond het grappig."