Maurice White, de oprichter en leider van de band Earth, Wind & Fire, is overleden op 74-jarige leeftijd.

Zijn broer heeft persbureau AP laten weten dat White woensdag is gestorven in zijn huis in Los Angeles.

White richtte de band in de jaren zestig op. De groep verkocht wereldwijd meer dan negentig miljoen albums. Tot de grote hits van de groep behoren nummers als September, Shining Star, Boogie Wonderland en de Beatles-cover Got to get you into my life. White was zowel zanger als schrijver en producer van zijn band.

De band had een grote invloed op de popmuziek. Qua geluid varieerden ze van R&B en soul tot funk, disco en psychedelische uitspattingen. Ze werden in de loop der jaren zes keer als band onderscheiden met een Grammy Award. White kreeg de prestigieuze prijs ook een keer individueel, net als zijn medezanger Philip Bailey.

'Legende kwijt'

''Mijn broer, held en beste vriend Maurice White is vredig in zijn slaap heengegaan'', schreef broer en medebandlid Verdine White op Facebook. De wereld is ''opnieuw een groot muzikant en een legende kwijt'', aldus de bassist van de band.

De groep won zes Grammy Awards en kreeg in 2000 een plekje in de Rock & Roll Hall of Fame. De groep trad in 2013 nog op in Amsterdam. Doordat White aan Parkinson leed trad hij sinds 1994 al niet meer op.

Video: Earth, Wind & Fire - September

Earth, Wind & Fire - September
Earth, Wind & Fire - September