Dinsdag 27 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Pussy Riot opent aanval op Russische procureur-generaal in nieuwe video

De Russische satirische popgroep Pussy Riot valt in een jongste video de omstreden procureur-generaal Joeri Tsjaika aan. 
Door ANP

De vrouwen van Pussy Riot doen daarmee opnieuw een aanval op de machthebbers in het Kremlin. Ook in 2012 kwamen ze in opspraak met muziek gericht tegen de Russische president Vladimir Poetin.

Pussy Riot hebben de nieuwe video woensdag gelanceerd onder de naam Tsjaika. Nadezjeda Tolokonnikova vertolkt de rol van de machtige aanklager. Ze wordt omringd door dansende collega's in blauwe uniformen die spelen Russische gevangenen te martelen en te doden.

De video is mogelijk geïnspireerd door een recente videoboodschap van oppositieleider Aleksej Navalny waarin hij Tsjaika en zijn zoons van maffiapraktijken en grootschalige corruptie heeft beschuldigd. Tsjaika spreekt al die beschuldigingen tegen.

Celstraf

Tolokonnikova en toenmalig Pussy Riot-collega Masja Aljochina zaten zelf ruim anderhalf jaar in een Russische cel wegens verstoring van de openbare orde. Pussy Riot was in 2012 ongenodigd in een belangrijk Russisch-orthodox heiligdom, de Christus Verlosser-kathedraal in Moskou, hun muziek aan het spelen.


Lees meer over:

Pussy Riot

Aanbevolen artikelen