Douwe Bob maakt met zijn album Pass It On kans op een Edison Pop 2016. Douwe Bob is in de categorie pop genomineerd, samen met Kenny B en Kovacs met het album Shades of Black.

Drank & Drugs van Lil' Kleine en Ronnie Flex, Parijs van Kenny B en Treur niet van Diggy Dex ft. JW Roy maken kans op de Edison Pop 2016 in de categorie Song.

In de categorie Nieuwkomer zijn Haevn, Causes en Lil' Kleine genomineerd. Django Wagner, Henk Bernard en Tino Martin zijn genomineerd in de categorie Volksmuziek.

Anouk, De Staat en Lil' Kleine maken kans op een Edison in de categorie Beste Videoclip, maakt de organisatie maandag bekend.

Anouk maakt kans op de prijs voor de clip bij het nummer Dominique (van regisseur Emma Westenberg), De Staat voor de video bij Witch Doctor (Studio Smack) en Lil' Kleine en Ronnie Flex voor Drank en Drugs.

Over Dominique zegt de jury: "De onwaarschijnlijk felle kleuren (lila, blauw, groen, rood) die van het beeldscherm knallen zijn even heftig als de gevoelens die Anouk in haar eerste Nederlandstalige single bezingt. Regisseur Emma Westenberg en haar cast ontroeren met een al even emotioneel geladen kalverliefdesverhaaltje op de camping."

Anouk  - Dominique
Anouk - Dominique

Intimiderend

"Een intimiderend leger van blote basten zwermt rond Staat-frontman Torre Florim in Witch Doctor. Met de techniek en finesse van co-regisseurs Studio Smack en Floris Kaayk zweept hij al dat testosteron op tot een ontzagwekkende draaikolk die de energie van het nummer ten volle benut", schrijft de jury over het nummer van de Staat.

De Staat -  Witch Doctor
De Staat - Witch Doctor

Drank en Drugs

De nominatie voor de video Drank & Drugs heeft regisseur Sam de Jong volgens de organisatie te danken aan "een knettergek en onvergetelijk filmpje dat het New Wave-collectief van Ronnie Flex en Lil' Kleine niet alleen een nummer-1-hit bezorgde, maar ook ons land de meest controversiële zomerhit sinds tijden."

Lil Kleine & Ronnie Flex - Drank & Drugs
Lil Kleine & Ronnie Flex - Drank & Drugs

Dance

De hele dag maakt de jury onder voorzitterschap van Leon Verdonschot via verschillende media de genomineerden voor de diverse categorieën bekend.

In de categorie Dance is Armin van Buuren een van de kanshebbers, met zijn album Embrace. Van Buuren neemt het op tegen Fatima Yamaha met Imaginary Lines en Yellow Claw met Blood For Mercy.

John Coffey, Pauw en Orange Skyline zijn genomineerd in de categorie Rock.

Hiphop

In de categorie hiphop zijn de nominaties verdeeld over Fresku voor het album Nooit meer terug, New Wave voor het hiphopalbum New Wave en Sef voor het album In kleur. Lil' Kleine, een van de artiesten van New Wave, maakt ook kans op een Edison in de categorieën Nieuwkomer.

In de categorie Nieuwkomer behoren ook Causus en HAEVN tot de genomineerden. Anouk en De Staat zijn de andere kanshebbers in de categorie Videoclip. Django Wagner, Henk Bernard en Tino Martin strijden om een Edison in de categorie Volksmuziek.

Uitreiking

De beeldjes worden maandag 21 maart uitgereikt in The Harbour Club in Amsterdam. De Edison is de oudste muziekprijs in Nederland en wordt sinds 1960 uitgereikt in de genres klassiek, jazz en pop.