Naar schatting is een op de tien kaartjes voor Vrienden van Amstel Live te duur doorverkocht, meldt het AD maandag.

De kaarten zouden door websites met een netwerk van onder anderen studenten gekocht worden. Deze websites verkochten de kaartjes door aan ticketbureaus, met een kleine winst. De ticketbureaus vroegen er vervolgens een fikse hogere prijs voor.

"We krijgen nu vragen van mensen die op die manier een kaartje hebben gekocht", aldus Henk Schuit, directeur van Eventim, tegen de krant. Eventim verkoopt de kaartjes van de concerten. "Want ons telefoonnummer staat op het ticket."

Volgens Schuit begrijpen mensen niet dat er al kaartjes worden aangeboden voordat de officiële verkoop is begonnen. "De bureaus hebben dan nog helemaal geen tickets, maar rekenen er gewoon op dat dat wel goed komt."

Wetsvoorstel

De handelswijze van de handel in tweedehands kaartjes is legaal, maar wordt de laatste tijd veel besproken in het nieuws. Ook kaartjes voor concerten van bijvoorbeeld Adele worden veel duurder doorverkocht. "Er ligt een wetsvoorstel bij de Eerste Kamer, maar zelfs als dat het haalt, denk ik niet dat het probleem is opgelost." Schuit denkt niet dat een consument voor een ticket van 100 euro naar de rechter stapt.

Niels Grevenstuk, bij Heineken (moederbedrijf van Amstel) verantwoordelijk voor evenementen, vindt de verkoop van de kaartjes voor soms het dubbele bedrag onacceptabel. "Wij vinden een bedrag van 145 euro voor een normaal kaartje absurd. (...) Ik hoop dat we hier samen met andere concertorganisaties een oplossing voor vinden."

Voor de negen concerten van Vrienden van Amstel Live werden 125.000 kaartjes verkocht.