Dirigent Jaap van Zweden wordt de nieuwe muzikaal directeur van het New York Philharmonic-orkest.

De Nederlandse dirigent en violist volgt Alan Gilbert op, die sinds 2009 de functie bekleedde, maakte het orkest woensdag bekend. Een jaar lang wordt al gespeculeerd over de mogelijke opvolger van de Amerikaan.

De 55-jarige Van Zweden leidt momenteel het Dallas Symphony Orchestra en het Hong Kong Philharmonic Orchestra. De muzikant begint zijn nieuwe functie in 2018.

"Dit is een van de gelukkigste dagen van mijn leven", zegt hij in een verklaring. "Mijn hart stroomt over en mijn familie en ik kijken uit naar de verhuizing naar New York." Van Zweden studeerde in de jaren zeventig ook in de Amerikaanse stad.

Video: Dallas Symphony Orchestra speelt Beethoven

Van Zweden dirigeert het Dallas Symphony Orchestra
Van Zweden dirigeert het Dallas Symphony Orchestra

Verbouwing

Van Zweden gaat meer doen dan zich alleen bezig houden met muziek, schrijft de krant. Het gebouw van het orkest heeft een grootschalige verbouwing op de agenda staan, waar Van Zweden een belangrijke rol in krijgt. 

Hij moet de 360 miljoen dollar die voor de verbouwing nodig is, bij elkaar zien te krijgen en hij moet ervoor zorgen dat het orkest het publiek behoudt in de periode dat het dakloos is. De verbouwingen moeten in 2019 van start gaan.

Van Zweden zal twaalf weken in het jaar het orkest dirigeren.

Vanaf donderdag gaat op NPO 2 een 7-delige documentaire over de dirigent van start. Jaap van Zweden, een Hollandse maestro op wereldtournee is om 21.15 uur te zien. De benoeming tot muzikaal directeur van het New York Philharmonic-orkest is ook te zien in een van de afleveringen.