Het jaarlijkse muziekevenement Vrienden van Amstel vierde donderdagavond zijn achttiende verjaardag. De vaste klanten van het grootste café van Nederland ontvangen de debutanten met open armen.

De organisatie was altijd al in staat om een goede balans te vinden tussen de gevestigde nederpoppers en opkomende acts met een actuele hit, maar dit jaar staan de jonge helden meer dan ooit schouder aan schouder met hun voorbeelden.

De opening van danser Timor Steffens op de klanken van Ariana Grande laat alleen al zien Vrienden van Amstel met zijn tijd meegaat.

Kensington is de eerste optredende act van de avond. De rockgroep die binnen enkele jaren uitgroeide van veelbelovende liveband tot een van de grootste stadionacts die Nederland rijk is, toont aan dat Streets en War inmiddels tot de immer langer wordende rij nederpopklassiekers mag worden gerekend. Tussen de hits van de aanwezige Nick & Simon, Bløf en Rob de Nijs.

Verjonging

Die verjonging zet ook op andere fronten door, zij het soms wat subtieler. Een strijkerscombo speelt bijvoorbeeld Armin van Buurens This Is What Is Feels Like. Dance is op Vrienden van Amstel altijd een wat ondergeschoven kindje geweest, maar Fedde Le Grand maakt daar met zijn optreden (samen met Di-Rect) in één klap een einde aan. Het zet de deur open naar meer dance in de toekomst.

Hetzelfde geldt voor hiphop. De grote ster van de avond is Typhoon, wiens tomeloze enthousiasme en ongebreidelde energie tot in de achterste hoek van de Ahoy voelbaar is. Het hoogtepunt komt in de vorm van zijn samenwerking met Di-Rect. Samen met de rockgroep zet Typhoon een snoeiharde cover neer van de Beastie Boys-hit (You Gotta) Fight For Your Right (To Party), tot groot genoegen van het publiek.

Reünie

Toch zijn het niet alleen de talenten van de laatste jaren die verrassen, maar ook de artiesten die we tot de peilers van het Nederlandse lied mogen rekenen. Vooral opmerkelijk is de reünie van Acda en De Munnik, amper een jaar na hun afscheidsconcert. Hoewel de heren eerder nog zeiden dat de koek op was, lijken ze daar nu op terug te komen. De fans zijn er blij mee.

Toch is er niet alleen maar liefde voor de artiesten, want wanneer Huub van der Lubbe en Thomas Acda gezamenlijk Amsterdam van Jacques Brel zingen, klinkt er gefluit en zelfs wat boegeroep vanuit het publiek. De ode aan de hoofdstad blijkt niet helemaal lekker te vallen in Rotterdam, wat een klein smetje op een anderzijds feestelijke avond is. De heren trekken zich er niks van aan.

U2

Terwijl Bløf en Guus Meeuwis veelal terugvallen op hun bekende repertoire, stapt 3JS uit zijn comfortzone door drie nummers van U2 te vertolken, inclusief Bono-bril bij Jan Dulles en The Edge-mutsje bij Jaap Kwakman. Het is opmerkelijk hoe goed het Volendamse gezelschap de sound van de Ierse rockers weet na te bootsen, vooral op de puntige uitvoering van Vertigo.

Vrienden van Amstel Live neemt het publiek drieënhalf uur op sleeptouw en schotelt de bezoekers binnen dat tijdsbestek een brede dwarsdoorsnede van ons muziekland voor. Zo gaat Dinand Woesthoff in duet met Claudia de Breij op het troostende Mag Ik Dan Bij Jou, wat in scherp contrast staat met Thomas Acda's bijdrage aan Sexy Als Ik Dans van Nielson. Maar dat zijn de vaste bezoekers inmiddels gewend.