Hiphopcollectief New Wave heeft de Popprijs 2015 gewonnen tijdens het muziekfestival Eurosonic Noorderslag.

De groep heeft volgens de jury dit jaar de belangrijkste bijdrage geleverd aan de Nederlandse popmuziek. New Wave heeft de jury verbijsterd om de impact die ze in het hele land hadden.

De jury vindt dat New Wave de Popprijs 2015 verdient omdat ze zonder de bekende weg te bewandelen een publiek heeft weten te bereiken dat groter is dan van welke Nederlandse band of artiest ook.

New Wave

New Wave is een idee van platenlabel Top Notch, waarbij begin 2015 twaalf rappers tien dagen op Waddeneiland Schiermonnikoog zaten en het album New Wave opnamen. 

Ronnie Flex en Lil Kleine scoorden vorig jaar met de single Drank en Drugs een nummer één hit. Met meer dan 60 miljoen luisterbeurten is New Wave het meest gestreamde album van 2015 op Spotify. Op Youtube staat de teller van alle losse nummers op 80 miljoen.

Video: Ronnie Flex & Lil Kleine (New Wave) - Drank en Drugs

Lil Kleine & Ronnie Flex - Drank & Drugs
Lil Kleine & Ronnie Flex - Drank & Drugs

Naast Ronnie Flex en Lil Kleine zijn ook Jonna Fraser, Bokoesam, Idaly, Lijpe, SFB, D-Double, Ares, Afriki en Cartiez Paris te horen op het album.

Bierdouche

Voor het eerst sinds jaren ontbrak de bierdouche voor de winnaar. De beruchte douche is verboden en er mocht geen bier mee de zaal in tijdens de uitreiking van de prijs.

Vooraf werd, naast New Wave, de Utrechtse rockband Kensington genoemd als grote kanshebber. Ook Dotan, Typhoon en de jubilerende Golden Earring golden als favorieten.

Eerdere winnaars waren The Common Linnets (2014), The Opposites (2013), Racoon (2012) en De Jeugd van Tegenwoordig (2011)