'Band Kensington is favoriet voor Popprijs'

Met het festival Eurosonic Noorderslag staat Groningen vier dagen in het teken van nieuwe popmuziek. Ook wordt zaterdagavond de Popprijs uitgereikt. Muziekprofessionals en programmamakers bespreken met NU.nl de grootste kanshebbers op de Popprijs.

De Popprijs is een prijs van Buma Cultuur en wordt uitgereikt aan de persoon of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. In 2015 wonnen The Common Linnets de prijs.

Vier kenners Basyl de Groot (interim zendermanager NPO 3FM), Diederik van Zessen (muziekdirecteur Xite), Koen Poolman (hoofdredacteur muziekblad Oor) en Niels Aalberts (boeker bij Friendly Fire, vanaf maart eindredacteur 3voor12) zijn het erover eens dat Kensington een grote kans maakt op de prijs.

"Kensington gaat dit jaar absoluut winnen, ook al hebben ze in 2015 geen album uitgebracht", aldus Van Zessen. "Ze hebben iets gedaan wat andere bands niet gelukt is: ze hebben hun eerste stappen in het buitenland gezet." Dit noemt Van Zessen ook als reden waarom Typhoon niet zijn favoriet is dit jaar.

Grote kans

Daar is Aalberts het niet helemaal mee eens, hij denkt dat naast Kensington ook Typhoon een grote kans maakt. "Maar Kensington is de grootste rockband van Nederland geworden, ook al waren er eerder andere bands die dat waren," aldus Aalberts. "Hun prestatie is knap in tegenstelling tot heel veel andere bands", doelt hij op de drie platen die ze hebben gemaakt en de manier waarop ze hun carrière uitstippelen.

"Het is oprecht ontzettend knap dat ze dit in die zes à zeven jaar hebben bereikt."

Poolman onderschrijft de mening van Aalberts. "Het is onvoorstelbaar hoe ze dit hebben gedaan. En ze hebben indirect ook andere bands geholpen. Een jongere generatie concertbezoekers wordt nu bereikt."

Ook De Groot is onder de indruk van de prestaties van de rockband. "Natuurlijk maakt Kensington veel kans, mede dankzij die verpletterende shows in de Ziggo Dome." Toch denkt De Groot dat Dotan dit jaar de prijs wint. "Als ik het goed begrijp, willen de meeste luisteraars van NPO 3FM dat Dotan wint. Ik denk ook dat Dotan gaat winnen en heb het idee dat hij echt wel indruk maakt in het buitenland."

Doorbraak

Over welke groep in 2015 is doorgebroken, zijn de kenners het niet alle drie eens. Aalberts noemt Eefje de Visser als nieuw doorgebroken talent, terwijl De Groot en Van Zessen toch kiezen voor het collectief New Wave (met Lil’Kleine en Ronnie Flex, red.).

"Eefje de Visser is ontzettend goed, waanzinnig goed zelfs", aldus Aalberts. "In de muziek van de vorige drie albums hoor je een bepaalde progressie. Je merkt dat het redelijk geperfectioneerd is." Aalberts twijfelt wel nog of De Visser ooit een Popprijs-winnares zou zijn. "Daar is haar muziek te eigenzinnig voor, maar zij is fantastisch."

Voor Poolman zijn The Brahms en Haevn de onbetwiste namen van vorig jaar. "Ik ben er persoonlijk niet heel dol op, maar ze zullen in 2016 wel doorbreken."

De Groot noemt New Wave als doorbraak. "Zoiets is compleet nieuw in Nederland. Het is met pure energie geproduceerd, eigenlijk op de manier hoe muziek oorspronkelijk wordt gemaakt." Daar is Van Zessen het mee eens. "Qua project is het volledig geslaagd. Platenmaatschappij Top Notch heeft een nieuwe generatie ontdekt en dat op een album gezet. Dat dat in een jaar zo kan uitpakken is heel bijzonder."

Tip de redactie