Reacties op de dood van David Bowie: 'Ik ben een held kwijtgeraakt'

Overal ter wereld is met verdriet gereageerd op het overlijden van muzikant David Bowie. De Engelse artiest is 69 jaar oud geworden.

Vorige nog week verscheen Bowies 25e album Blackstar. Op sociale media reageren collega-muzikanten en fans met ongeloof en droefheid.

Theaterregisseur Ivo van Hove schreef recentelijk samen met Bowie de musical Lazarus. Het stuk werd in december in New York voor het eerst opgevoerd. De Belg laat aan Radio 1 weten dat hij al een tijd lang wist dat dit eraan zat te komen.

"Ik heb samen met hem op het podium gestaan tijdens de première van Lazarus. Ik wist dat dat misschien de laatste keer was dat ik hem zou zien."

Bowie vertelde Van Hove een jaar en drie maanden geleden dat hij aan leverkanker leed. "Hij heeft me dat in vertrouwen gezegd en ik heb dat vertrouwen nooit geschaad. Hij zei: 'Ik wil je vertellen dat ik er niet altijd zal zijn.'"

'Offline' 

Bowies zoon Duncan Jones zegt via Twitter voorlopig 'offline' te gaan. De huidige premier van Engeland, David Cameron, laat via hetzelfde medium weten te zijn opgegroeid met de muziek van Bowie en een zwaar verlies te voelen.

Angie Bowie, de ex-vrouw van David Bowie en moeder van Duncan Jones, zit op dit moment in Celebrity Big Brother en weet nog niets van het overlijden. Zender Channel 5 zegt dat de vrouw maandag op het "eerst mogelijke" moment zullen inlichten zonder aanwezigheid van camera's.

Tony Visconti, die tussen 1969 en 2013 een van de vaste producenten van Bowie, zegt dat hij al een jaar van de ziekte afwist. "Toch was ik er niet op voorbereid", aldus Visctonti op zijn Facebook-profiel.

Iggy Pop noemt de vriendschap met Bowie het licht in zin  leven. "Ik heb nooit zo'n briljant iemand ontmoet. Hij was de allerbeste." Pop en Bowie woonden in de jaren zeventig samen in West-Berlijn en hielpen elkaar bij de totstandkoming van verschillende nummers.

"Ik ben zojuist een held kwijtgeraakt", schrijft ook de Britse komiek Ricky Gervais.

Zwarte dag

"Held, vernieuwer, wereldster, topmuzikant, zanger en nog veel meer David Bowie overleden", meldt Radio 2-dj Gerard Ekdom. "Zwarte dag in de popmuziek!"

Muziekkenner Leo Blokhuis zegt tegen Goedemorgen Nederland dat hij "er heel erg van staat te kijken".

Volgens Blokhuis, een zelfverklaard heel groot fan, is Bowie "tot aan zijn laatste snik een totaal relevante artiest geweest". "Deze man heeft zoveel gezichten laten zien, voelde alles altijd perfect aan. Echt een heel grote muzikant."

Aan de Telegraaf komt Ad Visser superlatieven tekort voor de zanger. "Dit is het hoogste wat je als performer kunt bereiken: je eigen sterven tot kunstvorm maken. Ultiemer kan niet. Hier valt niet aan te tippen."

Op Twitter reageert ook Humberto Tan: "Ja natuurlijk vooral zijn muziek, maar ook als acteur indrukwekkend: Merry Christmas Mr. Lawrence."

BNR-hoofdredacteur Sjors Fröhlich meldt: "Mijn held is dood. Bij niemand kwamen intelligentie, sympathiek zijn en een ongelooflijk creatief vermogen meer bij elkaar. Zo aardig, zo goed, zo Bowie".

David Bowie was ook een belangrijke inspiratiebron voor Kanye West. Dat schrijft hij op Twitter. De rapper noemt de maandag overleden Bowie 'onbevreesd en creatief'. "Hij gaf ons een leven vol magie."

Cher schrijft, eveneens op Twitter, kapot te zijn van het nieuws en spreekt van een 'legende die er niet meer is'. Volgens Linda Perry, die voor muzikanten als Pink en Christina Aguilera muziek heeft geschreven, was Bowie enorm belangrijk voor de muziekwereld.

Hij was volgens haar een invloedrijke artiest die een grote inspiratiebron vormde.

Video: David Bowie als acteur in Merry Christmas Mr. Lawrence

Kunstenaar

De dood van Bowie heeft ook The Rolling Stones geraakt. De leden van de wereldberoemde band zijn ''geschokt en diep bedroefd'' te horen dat hun ''dierbare vriend'' is overleden.

''Behalve een prachtige en vriendelijke man, was hij ook een buitengewone kunstenaar, en echt origineel'', laten de Stones weten via Twitter.

Behalve dat de Stones en Bowie land- en generatiegenoten waren, bestond er ook een band tussen Stones-voorman Mick Jagger en Bowie. Het tweetal zong in de jaren tachtig een coverversie van het nummer Dancing in the Street voor de actie Live Aid. Het werd een internationale hit en haalde in Nederland een nummer 1-notering.

Slecht nieuws

Ook Paul McCartney meldt op zijn website geshockeerd te zijn door het nieuws. "Heel slecht nieuws om wakker mee te worden deze regenachtige ochtend",  aldus McCartney in een verklaring op zijn website. "David was een grote ster en ik koester de herinneringen die we samen hebben. Zijn muziek speelde een grote rol in de Britse muziekgeschiedenis en ik ben trots op de invloed die hij heeft gehad op mensen over de hele wereld."

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter
Tip de redactie