De Britse rockmuzikant David Bowie is zondag op 69-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker.

Dat meldt zijn website maandag. Zijn zoon Duncan Jones schrijft op Twitter voor enige tijd 'offline' te gaan. "Het is heel erg spijtig om te zeggen dat het nieuws waar is."

De rockmuzikant kreeg volgens de website achttien maanden geleden te horen dat hij kanker had. Er wordt iedereen verzocht de privacy van de familie te respecteren.

Afgelopen vrijdag vierde Bowie zijn 69e verjaardag nog met het uitbrengen van een nieuw album: Blackstar. Dat werd door de internationale pers zeer enthousiast ontvangen.

Space Oddity

Bowie werd bekend vanwege zijn wereldhits als Space Oddity, Ziggy Stardust, Heroes en Under Pressure, dat hij overigens met Queen-zanger Freddie Mercury zong. In Nederland behaalde hij in totaal vijf nummer 1-hits.

De zanger is al sinds 2004 niet op tournee geweest. In datzelfde jaar moest hij met spoed een hartoperatie ondergaan vanwege een geblokkeerde slagader.

Video: Space Oddity live in 1969

David Bowie zingt live Space Oddity in 1969
David Bowie zingt live Space Oddity in 1969

Ziggy Stardust

De Engelse zanger is ook bekend als het personage Ziggy Stardust. Zijn androgyne verschijning werd doorgevoerd op het album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. Het werd een groot succes.

Bowie nam zijn rol als Ziggy Stardust vrij serieus; hij gaf persconferenties als Ziggy en er werd ook een film over het karakter gemaakt. In 1973 'eindigde' het leven van Ziggy abrupt tijdens een liveconcert in het Londense Hammersmith Odeon. Dat moment werd opgenomen en uitgebracht.

Video: David Bowie - Heroes

David Bowie - Heroes
David Bowie - Heroes

Tentoonstelling

Op dit moment is er een grote David Bowie-tentoonstelling in het Groninger Museum. Tot en met 13 maart is een overzicht te zien van de carrière van Britse popster. Het museum gaat maandag om 12.00 uur extra open naar aanleiding van de dood van de muzikant. Normaal is het museum op maandag dicht.

Op de tentoonstelling zijn meer dan driehonderd objecten uit Bowie's persoonlijke archief te bewonderen, waaronder handgeschreven songteksten, originele kostuums, foto's en ontwerpen van albums.

Aan GIC laat directeur Andres Blühm weten dat de tentoonstelling wordt aangepast. "Ik denk dat we er een soort tribute aan toe moeten voegen. Maar we moeten dit eerst even verwerken en dan gaan we het er straks over hebben."

De expositie begon twee jaar geleden in het Victoria & Albert Museum in Londen en was daarna te zien in Toronto, São Paulo, Berlijn, Chicago, Parijs en Melbourne. Wereldwijd kwamen er meer dan een miljoen mensen op af. Groningen is de laatste stop in Europa.

Speciale coupé

De trein van Zwolle naar Groningen met de speciale coupé over het leven van David Bowie blijft alle weekends van deze maand nog rijden. Dat zei de NS maandag naar aanleiding van de dood van de Britse popster. "We denken dat we op deze manier de fans iets extra kunnen bieden om Bowie op een respectabele en mooie manier te herdenken", aldus een woordvoerder van de NS.

De coupé is ingericht in samenwerking met het Groninger Museum, waar sinds 11 december een tentoonstelling over Bowie is. "In overleg met het museum gaan we nog bekijken wat we verder nog kunnen doen."

De fans kunnen in de coupé een virtuele reis maken door het leven van Bowie. Tijdens het eerste weekend maakten ruim honderd passagiers er gebruik van.

Documentaire

De VPRO zendt maandagavond om 22:40 uur de documentaire David Bowie: Five Years uit op NPO 3. De documentaire begint in 1971, het jaar waarin Bowie met Ziggy Stardust kwam.