Het 25ste album van David Bowie is vrijdag uitgekomen. Zowel de nationale- als de internationale pers is zeer enthousiast over de nieuwe plaat.

Blackstar is min of meer het album dat voortgekomen is uit de musical Lazarus. Op de plaat staat een gelijknamig nummer.

De recensenten zijn voornamelijk verbaasd dat Bowie nog altijd de luisteraar weet te interesseren door zijn mysterieuze teksten.

Tovenaar

De Nieuwe Revu geeft de nieuwe plaat de volledige 5 sterren. Het blad noemt het een tovenaar. "Want David Bowie mag dan een verraderlijk ventje zijn: ook als hij 'kunst' bedrijft, pakt hij je totaal in. Het is een tovenaar", schrijft de recensent. Hoogtepunten zijn volgens het tijdschrift onder andere de nummers Lazarus en The Thin White Duke.

"David Bowie is al meerdere keren doodgegaan maar hij is nog steeds bij ons. Hij haalt het maximale uit zijn wederopstanding en zorgt ervoor dat hij nog steeds een mythe blijft", schrijft Pitchfork over de 69-jarige zanger. De website geeft de plaat een 8,5.

Berlijn

Billboard durft het album ook te vergelijken met de Berlijnse experimenten van de eigenzinnige zanger, zoals Low en Heroes. "Het is aan Bowie te danken dat die vergelijkingen niet per se makkelijk zijn op te merken, want Blackstar heeft iets eigens. Hij blijft een krachtige en effectieve muzikant."

Waar Billboard de plaat 4 sterren geeft, geeft de Britse krant The Telegraph het album de maximale 5 sterren. "Buitengewoon", kopt de krant.

Op Metacritic is op het moment van schrijven het laagste cijfer een 7, oftewel 3,5 sterren.