De bandleden van Rowwen Hèze gaan met elkaar om als collega's en niet als vrienden. Dat zou een reden kunnen zijn waarom de Limburgse band al twee keer op het punt van stoppen stond.

"Als je als vrienden een band begint, heb je al een modus gevonden hoe je met elkaar om moet gaan. Wij waren geen vreemden voor elkaar, maar wel emotioneel vreemden", zegt zanger Jack Poels in gesprek met Panorama.

"Ik wist niet hoe Jan Philipsen (oud-bassist) in elkaar stak, of Theo Joosten (gitarist). We moesten elkaar nog leren kennen. Toen ik met mijn vrouw Jolanda trouwde, wist ik wel dat ze een engel was, maar niemand weet of iemand dat vijftien jaar later nog is."

Mental coach

Poels zegt dat de band tijdens haar dertigjarige bestaan al twee keer op het punt van stoppen was beland. De formatie schakelde destijds een mental coach in om de problemen op te lossen.

"Op een gegeven moment moest er één op tafel gaan staan en zich achterover laten vallen, de andere vijf moesten hem opvangen. Nou, als wij ergens niet in geloven, zijn het wel dat soort trucs", aldus Poels.

"Maar we hebben het gedaan, om die man tevreden te stellen. Zelfs dat hielp al. De laatste keer hebben we écht moeten praten. Individueel, tegen die man, maar ook met elkaar, of eigenlijk tegen elkaar. Dat was heel heftig. We zijn toen echt met ons schip over de bodem gegaan."