Oprichter en frontman van de Britse rockband Motörhead Lemmy Kilmister is maandag thuis in Los Angeles op 70-jarige leeftijd overleden.

Kilmister overleed aan de gevolgen van kanker, maakte de band maandagavond bekend via Facebook. De ziekte was afgelopen zaterdag pas geconstateerd, twee dagen na zijn verjaardag.

"Er is geen gemakkelijke manier om dit te zeggen. Onze dierbare vriend Lemmy overleed vandaag na een kort gevecht met een extreem agressieve kanker." aldus de band op Facebook. "We kunnen nauwelijks zeggen hoe geschokt en verdrietig we zijn; daar zijn geen woorden voor."

"Maar voor nu: speel Motörhead alsjeblieft hard af. En neem een drankje, of meerdere.." Dat zou Kilmister namelijk precies zo gewild hebben, laat de band weten.

Gezondheid

Ian Fraser Kilmister, zoals zijn officiële naam luidde, tobte de laatste jaren voortdurend met gezondheidsproblemen. Motörhead moest vanwege de ziekte van zijn frontman de nodige concerten afbreken.

In het voorjaar van 2013 moest 'Lemmy' in het ziekenhuis worden opgenomen met een haematoom, vervolgens werd vastgesteld dat hij suikerziekte had en aan het begin van de zomer van dat jaar kreeg hij een defibrillator ingebracht vanwege hartproblemen.

Stoke-on-Trent

Kilmister werd op 24 december 1945 geboren in de Engelse plaats Stoke-on-Trent. Begin jaren zeventig speelde hij bij de band Hawkwind. In 1975 richtte hij Motörhead op. Kilmister was het enige groepslid dat sinds de oprichting onafgebroken in de band speelde.

Het overlijden van Kilmister volgt een ruime maand op het overlijden van Phil Taylor (61), voormalig drummer van de Britse rockband. Ook hij was geruime tijd ziek.

Reacties

Via social media herdenken collega's en vrienden de Motörhead-frontman. "Ik heb vandaag een van mijn beste vrienden verloren", schreef Ozzy Osbourne op Twitter. "Hij was een krijger en een legende. Tot ziens aan de andere kant." Zijn vrouw Sharon schreef: "Hij zal erg worden gemist, maar nooit worden vergeten."

Ook Joe Perry van Aerosmith gaat de basgitarist en zanger missen. "Een ware rocker van het begin tot het einde", zo beschrijft hij Lemmy. "Laat de hemelen schudden, mijn vriend", schreef Gene Simmons van de band Kiss.

NPO zendt om 00.50 uur de documentaire Lemmy uit.

Video: Motörhead-frontman Ian 'Lemmy' Kilmister overleden