Minister Jet Bussemaker van Cultuur heeft vrijdagochtend in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum het startschot gegeven voor de zeventiende editie van de Top 2000 op Radio 2.

Bussemaker kondigde het nummer Bohemian Like You van The Dandy Warhols aan, die dit jaar op plek 2000 staat in de 'lijst der lijsten'.

De minister maakte wel een foutje bij de aankondiging, door te zeggen dat het nummer op plek 200 staat. Dj Bart Arens repareerde het slippertje echter direct.

Bussemaker zei het "supergaaf" te vinden om bij het begin van de Top 2000 te zijn. Als het aan haar lag, zou ook het nummer Go Your Own Way van Fleetwood Mac in de lijst staan. "Dat gaf mij ooit de woorden om te stoppen met een relatie. De liefde was op. Ik fietste naar mijn vriendje toe en heb gezegd: we moeten onze eigen weg gaan", aldus een openhartige minister. Dit jaar staat dat nummer op plek 40, tien plaatsen lager dan vorig jaar.

Bussemaker uitte vorige maand nog kritiek op de samenstelling van het Top 2000-team, welke uit elf mannen bestaat. "Het zijn allemaal mannen, ze zijn blank en ook nog van dezelfde leeftijd. Ik zou tegen hen willen zeggen: het is 2015. Het is de eenentwintigste eeuw."

"Over de omroepen gaat de staatssecretaris, maar dit is een thema van iedereen. Het is goed om hier een gesprek over te voeren. Stel jezelf eens de vraag: past dit bij 2015?"

Imagine

Tot middernacht op oudejaarsdag zijn de 1999 andere nummers te horen tijdens de 159 uur durende marathonuitzending. Verschillende dj's zitten de komende dagen achter de microfoon, onder wie nieuwkomer Gerard Ekdom, Gijs Staverman en Rob Stenders.

Imagine van John Lennon staat dit jaar op de eerste plaats in de Top 2000. Queen volgt op de tweede plek met Bohemian Rhapsody. Claudia de Breij is de hoogst genoteerde Nederlandse artiest op plaats vier, met haar lied Mag ik dan bij jou.

Hello van Adele is de hoogste nieuwe binnenkomer en staat op nummer 23 in de muzieklijst.

Hofleveranciers

The Beatles blijven net als vorig jaar met 41 nummers hofleverancier van de lijst, gevolgd door The Rolling Stones (27) en Queen en U2 met beide 26 noteringen.

De Zeeuwse band Bløf is aanvoerder onder de Nederlandse hofleveranciers met negentien nummers; drie liedjes meer dan vorig jaar. Marco Borsato levert dit jaar achttien liedjes aan de lijst.

Stijgers

De grootste stijger dit jaar is Kensington met All for Nothing. Dat nummer maakt een sprong van plek 1428 naar 231. Ben ik te min van de vorige maand overleden protestzanger Armand schiet 1189 plaatsen omhoog naar plek 90.

Het James Bondnummer Live and Let Die van Paul McCartney & Wings stijgt van 1768 naar 679 en maakt de top drie van grootste stijgers compleet.