Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Afscheidsconcert Normaal in Gelredome in Arnhem

Concertrecensie: Normaal neemt afscheid van fans in Gelredome

In een uitverkocht Gelredome in Arnhem heeft de Achterhoekse band Normaal zaterdagavond afscheid genomen van de fans. 
Door NU.nl/Pierre Oitmann/BuzzE

Na veertig jaar is daarmee een einde gekomen aan de carrière van de artiesten die bekend werden met nummers als Oerend Hard en van fenomenen als høken.

Zanger van de band, Bennie Jolink, kampt met gezondheidsproblemen. Dat heeft de band doen besluiten om de stekker er uit te trekken. De 69-jarige frontman heeft astma, waardoor het zingen voor hem steeds moeilijker werd.

De Achterhoekse band Normaal zag in 1975 het levenslicht en is twee jaar later de eerste Nederlandse act die een hit scoort met een liedje in een streekdialect. Oerend Hard is de wegbereider voor het latere succes van Skik, Janse Bagge Bend, Rowwen Hèze en De Kast. Die laatste twee bands verzorgen het voorprogramma van het afscheidsconcert in de Gelredome.

'Boeren!' 

Frontman Bennie Jolink komt in stijl op in de Gelredome. Op een crossmotor zweeft hij door de grote hal, terwijl de menigte onder hem massaal glazen bier in de lucht gooit.

Wanneer Jolink het podium bereikt heeft en van zijn motor afstapt, wordt hij luidkeels begroet door de fans. "Boeren! Boeren!", klinkt het vanuit de zaal. Triomfantelijk glimlacht Jolink de verte in.

Al bij het tweede nummer, Wi-j Doet 't Samen (een vertaling van Let's Stick Together), neemt de zanger de eerste slok van zijn biertje, om daarna meteen door te stomen met Hiekikkowokan. "Dat was lekker", glundert Jolink, voordat hij nog een keer aan zijn bierfles nipt. "Dat ook", zegt hij kijkend naar het groene flesje.

Laatste concert Normaal

Akoestisch

De country- en blueskant van Normaal komt vooral naar voren tijdens de akoestische set na de pauze. Jolink wordt na het akoestische gedeelte op een ronde bühne in het publiek door de lucht naar het hoofdpodium getakeld, terwijl hij een loflied op de jacht zingt op de melodie van Funiculì Funicolà. Daarna toetert hij op een hoorn alpenmuziek.

De muzikale uitstapjes ten spijt, zijn het toch de stevige rocknummers die het meest gewaardeerd worden. Hele meutes dansen in moshpits, veelal met ontbloot bovenlijf, op Alie, Deurdonderen, Hendrik Haverkamp, Want Ik Mos Pissen en Doar Zit Muziek In.

De carrière van Normaal wordt afgesloten met de hit waar het allemaal mee begon: nog één keer "oehoe-oehoerend hard".

KWF

Volgens Jolink heeft 3FM aan de band verzocht om bij het afscheidsconcert van Normaal geld in te zamelen voor Serious Request, maar de band heeft dat geweigerd. Jolink vindt de dj's in het Glazen Huis "publiciteitsgeile aanstellers die tonnen verdienen" en verdenkt dat er "toch veel aan de strijkstok blijft hangen". Hij spoort mensen wel aan het KWF te steunen.


Lees meer over:

Normaal

Aanbevolen artikelen