Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Controversiële aidspil-eigenaar koopt album Wu-Tang Clan

Het exclusieve album van de Wu-Tang Clan, dat aanvankelijk 88 jaar lang alleen door de koper beluisterd mocht worden, is gekocht door Martin Shkreli. De zakenman is bekend geworden door het verhogen van de prijs van een aidspil met 5.000 procent.
Door NU.nl

Shkreli zou er zo'n 2 miljoen dollar (1,83 miljoen euro) voor hebben over gehad, zo meldt Bloomberg op basis van ingewijden.

Shkreli heeft bevestigd het album te hebben gekocht, maar wil niet kwijt hoeveel hij ervoor betaald heeft. Het album mocht onder eerder bedachte voorwaarden 88 jaar lang alleen door de eigenaar beluisterd worden, maar door gewijzigde regels mogen de nummers nu wel verspreid worden, mits er niet aan verdiend kan worden.

De verkopers hebben laten weten dat de verkoop al vast stond voor de controversie rondom de zakenman ontstond. In september werd bekend dat het medicijn Daraprim niet meer 13,50 dollar per pil zou gaan kosten, maar 750 dollar per pil.

Het medicijn wordt door aidspatiënten gebruikt om infecties tegen te gaan. De prijsstijging zou volgens Shkreli nodig zijn om nieuw onderzoek te financieren.

Niet beluisterd

Shkreli zegt overtuigd te zijn geweest dat hij het album moest hebben, toen iemand hem er op wees dat bekende rappers en zangeressen het album ook zouden willen horen en hij het op die manier samen met hen kon beluisteren.

De zakenman heeft sinds enige jaren interesse voor het inkopen van muzikale memorabilia: hij toonde in het verleden al interesse in een door Katy Perry gesigneerde gitaar en heeft hij een oude creditcard van Nirvana-zanger Kurt Cobain in zijn bezit.

Hij heeft het album nog niet beluisterd. "Ik bewaar het voor als ik me even niet goed voel, of als Taylor Swift er met me naar wil luisteren."


Lees meer over:

Wu-Tang ClanMartin Shkreli

Aanbevolen artikelen