Het nummer Imagine van John Lennon voert dit jaar de Top 2000 van NPO Radio 2 aan. Het lied kreeg de meeste stemmen van Radio 2-luisteraars.

Volgens de NPO zijn de aanslagen in Parijs debet aan de uitslag. Het nummer was de laatste tijd veel te horen nadat een onbekende man de dag na de aanslagen het speelde op een piano bij de Parijse concertzaal Bataclan.

Ook via sociale media is veelvuldig opgeroepen om te stemmen op Imagine, dat gaat over een ideale wereld waarin iedereen in vrede met elkaar samenleeft.

In de rest van de top drie is niet veel veranderd: Queen staat met Bohemian Rhapsody op 2, net als vorig jaar. Eagles is met Hotel California op nummer 3 terug te vinden. Vorig jaar stond Hotel California nog op de eerste plaats.

Verhalen

Jurre Bosman, zendermanager van NPO Radio 2: ''De Top 2000 gaat over muziek en de verhalen achter de muziek. Imagine heeft na meer dan veertig jaar nog niets aan kracht ingeboet."

"Het nummer verwoordt perfect het gevoel na de aanslagen in Parijs. De plaat biedt veel mensen troost en geeft tegelijkertijd hoop. We sluiten het jaar af met een eervolle nummer 1.''

In de Top 2000 worden tussen eerste kerstdag en oud & nieuw de tweeduizend populairste platen aller tijden gedraaid, zoals luisteraars en liefhebbers ze de afgelopen week bij elkaar hebben gestemd.

Vrijdag om 22.00 uur eindigde de stemweek. In totaal is een recordaantal van 4,5 miljoen stemmen uitgebracht. Dat is bijna 20 procent meer dan vorig jaar. Opvallend is dat 31 procent van de stemmen door jongeren onder de dertig jaar is uitgebracht.