De band Kensington verraste dit jaar vriend en vijand toen twee aangekondigde concerten in de Ziggo Dome in recordtijd uitverkochten. Woensdagavond was de eerste.

Fans van het eerste uur weten dat Kensington altijd al energieke liveshows heeft neerzet. In het prille begin nog in kleine popzaaltjes en naar mate de optredens talrijker werden, groeide ook de livereputatie van de band. Inmiddels heeft Kensington alle uithoeken van het land gezien. Een optreden in de Ziggo Dome is de overtreffende trap.

De muziek van Kensington leent zich uitstekend voor grote hallen en uitgestrekte festivalweides. Al sinds het debuutalbum Borders uit 2010 klinkt bij Kensington de ambitie door om een grote menigte te bereiken met passionele stadionrock, geschoeid op de leest van bands als Kings Of Leon, U2, Editors, Vampire Weekend en Interpol. Vijf jaar later is het dan eindelijk zover.

Bij binnenkomst in de Ziggo Dome, met een capaciteit van 17.000 man, blijkt echter dat die ambitie niet ophoudt bij een optreden in een grote zaal. Het podium is omringd door stellages, lichtkranen en een groot, schuin lopend beeldscherm. Daartussen trappen de vier vrienden, die samen heel wat kilometers hebben gemaakt, af met vuurwerk en de recente hit Riddles.

Stevig

Met drie albums onder de arm (Borders, Vultures en Rivals) heeft Kensington voldoende materiaal om de twee uur durende show te vullen en ontwijkt daarbij niet de minder toegankelijke nummers. Vooral in het eerste half worden er wat stevigere nummers door de Ziggo Dome geknald, met goed gekozen visuele ondersteuning.

Kensington bedient zich vervolgens vakkundig van zijn hitjes om een euforische sfeer te creëeren. Done With It, We Are The Young, All For Nothing en War gaan erin als zoete koek bij de uitzinnige fans. Allemaal liedjes die zich al dubbel en dwars bewezen hebben op het grote aantal festivals dat Nederland rijk is. In deze concerthal komen ze eveneens goed tot hun recht.

Vrijheid

Met bonkende drums, pulserende baslijnen, een wijds uitwaaiend gitaargeluid en de kenmerkende vocalen van Eloi Youssef maakt Kensington zich meester van de Ziggo Dome. "Dat jullie hier zijn na alles wat er is gebeurd, betekent dat de vrijheid die jullie voelen, groter is dan terreur", constateert de band, refererend aan de recente aanslagen in Parijs.

De kers op de taart is de overweldigende toegift. Niet alleen door het massale gevoel van eenheid dat de band weet te scheppen met Streets, de ultieme meezingplaat in het repertoire van het kwartet, maar zeker ook vanwege het fraaie, door een strijkkwartet aangevulde Perfect Family Day.