Het album Upon A Time In Shaolin van rapgroep Wu-Tang Clan waar maar één exemplaar van bestaat heeft miljoenen opgeleverd.

Dat meldt Forbes.

Een privéverzamelaar heeft een bedrag "in de miljoenen" betaald aan veilinghuis Paddle8, dat de verkoop van het album verzorgde. De verkoop werd in mei al gesloten, maar het duurde nog maanden voordat het contract rond was.

De rapgroep wil vastleggen dat alleen de koper kan luisteren naar de muziek; gedurende 88 jaar mag de muziek niet uitlekken.

Rapper RZA gaf eerder aan dat hij met de groep een stukje muziekgeschiedenis wil schrijven door slechts één exclusief exemplaar te verkopen van het speciale album, dat grotendeels in Marokko is opgenomen.

Tot nu toe was het hoogste bedrag dat ooit voor een album werd neergelegd 300.000 dollar (281.478 euro). Zanger Jack White betaalde dat voor een zeldzame plaat van Elvis Presley.

Pionieren

"We pionieren in een nieuw soort van intellectueel eigendom", meldt Alexander Gilkes van Paddle8. "We creëren juridische bescherming voor een uniek werk dat niet gereproduceerd kan worden."

RZA zegt hiermee het debat rond intellectueel eigendom verder te willen stimuleren. "Vanaf begin af aan hoopten we dat dit concept het debat zou inspireren en het een nieuwe blik op creativiteit werpt. Beide doelen zijn bereikt."

De rapgroep belooft dat een significant deel van de opbrengst wordt overgemaakt aan goede doelen.