Marco Borsato brengt op 20 november zijn nieuw album Evenwicht uit. Bij dit album voelde hij absoluut geen tijdsdruk, in tegenstelling tot zijn vorige albums.

Dat zegt hij in een interview met Veronica Magazine.

Voor Borsato was het normaal dat het proces rondom het produceren van een album onder druk stond door een tour of deadlines. "Deze keer was er geen tijdsdruk en daardoor is het een heel transparante plaat geworden met liedjes die niet helemaal volgepropt zijn met van alles en nog wat," aldus Borsato. 

De tijdsdruk heeft de zanger bewust losgelaten. Hij wilde weer plezier hebben in het maken van een nieuwe plaat en zich focussen op de dingen waar hij goed in is. "De uiteindelijke opname en techniek hebben we (John Ewbank en Borsato) uit handen gegeven, waardoor wij meer tijd hadden om onze kwaliteiten in te zetten."

Borsato ziet een verschil in de aanpak van nu en vroeger. Vroeger lag volgens de zanger de focus vooral op het scoren, over het aantal nummer één-hits. "Daar gaat het mij niet om in de muziek. Het gaat mij om de inhoud."

Voorbeeld

Het nummer Mooi, dat al is uitgebracht, is een goed voorbeeld van de nieuwe werkwijze van de 48-jarige zanger, zegt hij. Dat liedje schreef hij "op de zwartste dag van zijn leven", de dag in 2009 waarop het faillissement van The Entertainment Group bekend werd. "Na die dag leerde ik anders naar dingen kijken. (...) Kijk naar wat er nog wel is en vier dat. Ga je in de schaduw zitten of pak je het licht?"

Dit nieuwe gevoel verklaart ook de naam van de plaat. "Balans impliceert dat je weer snel uit balans kunt raken. Evenwicht is voor mij een veel sterkere term. Meer geaard."

Concert

Evenwicht is het dertiende studioalbum van Marco Borsato. Borsato, die het afgelopen jaar de meest gestreamde Nederlandse zanger op Spotify was, begon in oktober weer aan een elfdelige reeks uitverkochte Symphonica In Rosso-concerten in Ziggo Dome.

Borsato is de eerste artiest die de concertreeks voor de tweede keer doet.