Twee Nederlandse Beatle-fans en ex-muziekhandelaren proberen via de rechter originele studio-opnamen van The Beatles uit 1969 terug te krijgen die ze bij een politie-inval in 2003 verloren.

Dat meldt de Volkskrant.

Ze menen dat de zogeheten 'Nagra-tapes' hen onterecht zijn ontnomen en eisen ook een schadevergoeding van 700.000 euro omdat ze na de inval onterecht vast zouden hebben gezeten. De zaak tegen hen werd uiteindelijk geseponeerd.

Stan Snelleman en Jos Remmerswaal werden in januari 2003 opgepakt vanwege heling en witwassen. De politieactie was een samenwerking tussen Apple Records, de platenmaatschappij van The Beatles en hun erven, de Engelse muziekindustrie en de Engelse en Nederlandse opsporingsdiensten.

Unieke gesprekken

De erven zochten al lange tijd naar de Nagra Tapes. Van deze opnames verschenen steeds vaker illegale kopieën. De tapes bevatten negentig uur materiaal van The Beatles.

Het gaat om aanzetten tot liedjes, onbekende covers en registraties van gesprekken tussen John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr en George Harrison in 1969, vlak voordat de band uit elkaar ging.

Laatste album

De bijeenkomsten maakten deel uit tot de zogenoemde Get Back-sessies en vormden de basis voor de plaat Let it be. Dit was het laatste album dat de beroemde band uitbracht voordat de formatie in 1970 uit elkaar ging. Kenners noemen de Nagra Tapes "een muzikale goudmijn".

Snelleman en Remmerswaal kochten de 504 banden begin jaren negentig van Nigel Oliver, een oud-medewerker van Apple Records. Ze betaalden hiervoor 80.000 gulden (omgerekend 36.000 euro).