Protestzanger Armand, artiestennaam van Herman George van Loenhout, is op 69-jarige leeftijd overleden.

Dat meldt zijn platenmaatschappij Top-Notch en Excelsior Recordings vrijdag. Volgens Omroep Brabant lag Armand twee dagen in het ziekenhuis vanwege een longontsteking.

De Brabantse zanger is vooral bekend van het nummer Ben ik te min, dat veertien weken in de Top 40 heeft gestaan. Het liedje werd door de gevestigde orde als controversieel gezien, waardoor Armand beschouwd werd als een protestzanger.

Na het verschijnen van Ben ik te min is de carrière van Armand in sneltreinvaart gegaan. Hij bracht in de periode van 1971 tot 1981 zes albums uit.

Video: Armand - Ben ik te min

Armand - Ben ik te min
Armand - Ben ik te min

Kruisraketten

Zo deed hij ook onder andere mee aan de demonstratie tegen de kruisraketten met het lied Liever een Rus (in de keuken dan een raket in de tuin). Al gauw namen verschillende mensen die slogan over.

Armand was een groot voorstander van cannabis en van de legalisering van softdrugs. Het zorgde onder andere voor een conflict met platenmaatschappij Philips, die begin jaren 70 weigerde zijn plaat uit te brengen.

The Kik

Op 12 juni 2015 verscheen Armands laatste album, dat gemaakt is met de band The Kik. De plaat Armand & The Kik belandde al vrij snel hoog in de albumlijsten. Op de plaat zijn minder bekende liedjes van Armand en enkele nieuwe nummers van de zanger te horen, die samen met The Kik zijn opgenomen.

De zanger stond nog geregeld op het podium en ook voor de komende tijd stonden nog optredens op de agenda, staat te lezen op zijn website. Zo zou hij zaterdag te zien zijn in het Belgische Kessel-Lo. Tot enkele weken voor zijn dood schreef Armand nog nieuwe muziek. De zanger stond bekend als groot liefhebber van softdrugs. Een van zijn uitspraken was: ''Neem het leven niet te serieus, je overleeft het toch niet''.