Zayn Malik was nooit helemaal tevreden over de muziek van One Direction. "Het was niet mijn muziek. Het is niet iets waar ik naar zou luisteren."

Dat vertelt de 22-jarige zanger tegen het blad Fader, in zijn eerste interview sinds hij de boyband zeven maanden geleden verliet.

"Er was nooit ruimte voor mij om creatief te experimenteren. Als ik een noot of couplet een klein beetje R&B-achtig zong, of een beetje als mezelf, dan werd het altijd vijftig keer opgenomen totdat er een algemene popversie was om te gebruiken."

"Hoewel ik in die band zat, en alles wat we hebben gedaan geweldig vond, zou ik niet naar die muziek luisteren. Ik geloof niet dat dit een beledigende opmerking is. Dat is gewoon hoe ik ben."

Huis

Dit was één van de redenen dat Malik uiteindelijk opstapte. "Ik wil muziek maken die ik tof vind." Er was geen specifiek incident dat tot zijn vertrek leidde. "Eigenlijk wilde ik van het begin af aan gewoon naar huis."

"Ik dacht het altijd. Ik wist gewoon niet wanneer ik het zou doen. Toen ik besloot te gaan, voelde het gewoon goed", aldus Malik. "Ik werd die ochtend wakker, en dacht bij mezelf, ik moet naar huis. Ik moet nu gewoon mezelf zijn, want ik heb genoeg gehad."

Roddelbladen

Dat hij ermee stopte vanwege aanhoudende geruchten dat hij vreemdging, zoals enkele roddelbladen schreven, is niet waar. "Het was gewoon een hoogtepunt waar de roem opdringerig was. Maar ik had mijn beslissing al gemaakt."

Malik wil echter niet vertellen waarom hij een aantal maanden later zijn verloving met Perrie Edwards verbrak. De zanger maakt wel duidelijk dat hij het niet per sms heeft uitgemaakt. "Ik hou heel veel van haar, en zal dat altijd blijven doen, en zou onze relatie na vier jaar nooit op zo'n manier beëindigen."

Debuutalbum

Begin 2016 moet Malik's eerste soloalbum uitkomen, waarvoor hij alle nummers zelf schreef. Hij verwacht niet hetzelfde succes als dat hij had met One Direction, maar heeft hier vrede mee.

"Het gaat mij niet meer om het aantal tickets dat ik verkoop. Ik wil mensen op de juiste manier bereiken en ik wil dat ze geloven wat ik zeg. Ik heb genoeg gedaan om financieel comfortabel te kunnen leven. Nu wil ik gewoon muziek maken."