Het koninkrijk der rockmuziek heeft de laatste decennia veel terrein moeten afstaan, maar binnen dit slinkende imperium zwaait Dave Grohl met de scepter.

Er zijn maar een paar rockbands die meer concertkaarten verkopen dan Foo Fighters, maar dat zijn oudgedienden als U2, Bruce Springsteen en The Rolling Stones, die toch net iets minder stevige muziek maken. Foo Fighters is evenmin een nieuwkomer natuurlijk, want dit jaar wordt het twintigste jubileum gevierd.

Met hun spierballenrock wanen Grohl en consorten zich in het pantheon van de rockgoden. Dit mede vanwege de interessante mythologie die Foo Fighters koppelt aan grootheden als Paul McCartney, Stevie Nicks en wederom Bruce Springsteen. Dat komt bijna geheel op het conto van de sympathieke en toegankelijke Grohl te staan.

Dat Grohl gewoon een mens van vlees en bloed is, bleek wel toen hij eerder dit jaar van het podium viel tijdens een show in Zweden. Door de botbreuk die hij opliep, was hij genoodzaakt het slotoptreden van Foo Fighters op Pinkpop te annuleren. Zanger Pharrell Williams vulde de vrijgekomen plek op het popfestival met verve op.

Herkansing

De Sonic Highways Tour is inmiddels omgedoopt tot de Broken Leg Tour en de Ziggo Dome in Amsterdam is de tweede stop, nadat de tournee twee dagen eerder geopend werd in Italië. Het ligt in lijn der verwachting dat de band deze kans aangrijpt om het gemiste Pinkpop-optreden te herkansen in de uitverkochte concertzaal.

De opening van de show gaat echter niet vlekkeloos. Het grote doek met daarop het Foo Fighters-logo moet tijdens openingsnummer Everlong naar beneden vallen om het podium te onthullen, maar het ding blijft gedeeltelijk steken. "Soms zijn het stomme dingen waardoor je je een show herinnert", zegt Grohl nadat hij het concert stillegt.

Aanvoerder

Na de valse start gaat Foo Fighters door alsof er niks aan de hand is. Het been waar Grohl in juni pijnlijk op terecht kwam, is nog steeds gehuld in een brace. Gezeteld in een soort troon, gemaakt van onder meer lampen en gitaarhalzen, leidt Grohl als een volleerd aanvoerder zijn band door de bijna tweeënhalf uur durende show heen.

Als een ongekroonde rockkoning kijkt Grohl uit op zijn 17.000 onderdanen, die hem door middel van gebalde vuisten eeuwige trouw lijken te zweren. Al vanaf de start van de show laat Foo Fighters veel bekend werk horen uit het gehele oeuvre, waaronder The Pretender, Monkey Wrench, Learn To Fly, My Hero en Times Like These.

Voorbeelden 

Wanneer bij Cold Day In The Sun de andere bandleden geïntroduceerd worden, worden enkele muzikale voorbeelden van Foo Fighters aangehaald, waaronder Van Halen, The Kinks en Queen. Drummer Taylor Hawkins neemt voor veel van de covers de vocalen voor zijn rekening, zo ook voor een volledige uitvoering van In The Flesh?, origineel van Pink Floyd.

Foo Fighters is een geoliede machine die onverminderd blijft doorstomen. Rustpunten zijn er bijna niet, maar de band is op zijn best wanneer er even gas terug wordt genomen op finalenummer Best Of You. Vanwege de dynamiek in de uitvoering is dit het meest intense nummer van de avond. De fans van deze royals van de rockmuziek voelen zich de koning te rijk.