De bouw en exploitatie van muziekcentrum TivoliVredenburg in Utrecht vormt een financieel risico voor de gemeente. De bouwkosten zijn met ruim 58 miljoen euro overschreden.

Dat concludeert dinsdag de gemeentelijke rekenkamer, die onderzoek deed naar het muziekpaleis.

Het aantal betalende bezoekers is veel te laag voor de enorme capaciteit van het gebouw. Als er niks verandert, is exploitatie onmogelijk en loopt de gemeente aanzienlijke financiële risico's.

De rekenkamer startte het onderzoek nadat er steeds maar tekorten en andere fouten aan het licht kwamen bij TivoliVredenburg. De oorzaak ligt volgens de rekenkamer in onderling geruzie vanaf de start van de bouw van het complex. De gemeente had de regie onvoldoende in handen.

Video: TivoliVredenburg Utrecht is financieel risico

TivoliVredenburg Utrecht is financiële flop
TivoliVredenburg Utrecht is financiële flop

Begroting

TivoliVredenburg vervangt muziekcentrum Vredenburg, poppodium Tivoli en Stichting Jazz Utrecht. Het gebouw met vijf muziekzalen kostte uiteindelijk 156 miljoen euro, terwijl het begroot was op bijna 100 miljoen.

De huisvestingskosten zijn met 70 procent toegenomen sinds 2006 en dat maakt TivoliVredenburg duurder dan elk ander groot podium in Nederland. Het muziekpaleis heeft gemiddeld maar drie activiteiten per zaal per week.

Geluidslekken

Utrecht heeft sinds de opening in 2014 al flink moeten bijspijkeren. Zo bleken er kostbare geluidslekken in de muziekzalen te zitten, die nog niet allemaal zijn verholpen. Ook dekt de gemeente tot 2017 tegenvallers, maar volgens de rekenkamer blijven ook daarna miljoentekorten bestaan.

TivoliVredenburg moet de ambities flink bijstellen en een externe deskundige inschakelen om te kunnen overleven, adviseert de rekenkamer. De Utrechtse raad neemt deze maand een besluit over de toekomst van TivoliVredenburg.