Het nieuwe album van de Amerikaanse trashmetalband Slayer, Repentless, staat weer vol vaak agressieve teksten over oorlog en onrust. Volgens gitarist Kerry King een terugkerend thema; hij haalt zijn inspiratie juist uit "de engste uithoeken van de maatschappij".

King was in 1981 een van de oprichters van de band. NU.nl sprak met de 51-jarige Amerikaan over de totstandkoming van de nieuwe nummers voor de twaalfde plaat, hoe het was om te schrijven zonder de in 2013 overleden medeoprichter Jeff Hanneman en waar de gitarist bang voor is in de huidige maatschappij.

De eerste show van de tour die de nieuwe plaat vergezelt, is in de Tilburgse zaal 013. Het concert is al maanden uitverkocht, dus King is blij om terug in Nederland te zijn. "We zijn al heel lang een hele grote band in Nederland. Dat realiseerde ik me alleen pas heel laat. In 2007 traden we op in Nijmegen en Black Sabbath (Heaven and Hell, red.) speelde vóór Slayer. Dat vond ik ongelofelijk. Dat de grootste metalband uit de geschiedenis en mijn grote voorbeeld voor ons speelde. Bizar."

De gitarist schreef de plaat helemaal zelf, op een nummer dat nog door Hanneman werd geschreven na. "Ik moest uitvinden hoe het zou gaan klinken. We wisten dat Jeff natuurlijk nooit meer zou terug komen. De helft van de liedjesschrijvers valt weg… Dan ga je je afvragen of je het nog wel leuk vindt, en of je er nog in gelooft. Is dit nog wel Slayer? En al die vragen werden met 'ja' beantwoord."

Gewelddadig

De platen van Slayer kenmerken zich door de vaak agressieve teksten, en dat is op Repentless niet anders. De videoclip die de band voor het titelnummer maakte, kreeg nogal wat kritiek te verduren door het gewelddadige karakter. En dat is precies waar King zelf bang voor is in de wereld.

"Ik heb geen controle over wat mensen doen. Groeperingen als IS en al-Qaeda, mensen die zo opgaan in wat ze geloven en bereid zijn om vreselijke dingen te doen om hun geloof op te dringen..., voor mij zijn dat de engste uithoeken van de maatschappij. Ik haal daar vooral inspiratie uit voor teksten. Jeff had dat nog meer. Hij was geobsedeerd door oorlog en onrust. Maar dat zal ook in de toekomst een terugkerend thema blijven."

Nog twee jaar

De komende twee jaar zal Slayer zeker nog op tour zijn. "Misschien wel vijf jaar," zegt King. "Je weet het nooit. We hebben wel heel veel materiaal over van deze opnamesessie. Veel meer dan anders. We hebben zeven of acht nummers al helemaal opgenomen. Dus het ziet er rooskleurig uit voor een eventuele nieuwe plaat. En voor een stel 50-jarige mannen zijn we nog behoorlijk vrij van pijntjes, haha! Zolang het leuk is, blijven we dit gewoon doen."

King kijkt uit naar de komende reeks concerten. Hij kan het goed vinden met zijn bandleden, maar nog veel leuker vindt hij het dat Anthrax het voorprogramma doet. "Het is fantastisch om te touren en op te treden met mensen die je al zo lang kent. Ik ken die gasten al sinds de vroegen jaren tachtig! Heerlijk."

Repentless is de eerste plaat die Slayer opnam met producer Terry Date. "Je zou denken dat ik hem ken omdat hij met Pantera werkte en ik goede vrienden met hun was, maar ik had hem nog nooit ontmoet. Toevallig viel zijn naam, en ik had er vertrouwen in. Toen we met hem de studio indoken wist ik niet eens dat hij bijvoorbeeld ook mijn favoriete plaat van Soundgarden had opgenomen."

Date wist King tot de top van zijn kunnen te dwingen. "Weet je…, ik heb respect voor hem. Als hij me vertelt dat ik een stuk voor de 39e keer moet inspelen, ook al begrijp ik het niet, zeg ik gewoon 'ja, meneer' en doe ik het. Daar is hij voor, hij heeft het geduld dat ik niet heb."

De perfecte riff

Als gitarist zorgt King dat hij zich blijft ontwikkelen. "Ik wil voorop blijven lopen. Vooral mezelf uit blijven dagen om dingen te doen, die ik zelf nog nooit gedaan heb." 

Daarvoor heeft hij maar één ding nodig. "De enige inspiratie die ik heb, is de zoektocht naar de perfecte riff. Ik weet niet of we die al geschreven hebben, of dat iemand anders het al gedaan heeft. Zo lang ik muziek kan maken, blijf ik er naar zoeken."