Negen jaar na de eerste editie van Symphonica In Rosso neemt Marco Borsato het heft weer in eigen handen. Als geen ander weet hij invulling te geven aan het concept.

Nadat Borsato in 2006 de Gelredome platwalste met zijn in orkestrale bombast gehulde liederen, gaf hij het stokje door aan Paul de Leeuw, Lionel Richie, Diana Ross, Sting (ingekochte productie, in Nederland uitgevoerd onder de Symphonica In Rosso-vaandel), Nick & Simon, Doe Maar en Anouk.

De geestesvader van de populaire concertreeks heeft zijn kindje weer omarmd. Met de nieuwe single Mooi toonde de zanger al aan dat hij goed in zijn vel zit na een onrustige periode op persoonlijk en privé vlak en tijdens de eerste van zeven uitverkochte Symphonica In Rosso-shows in de Ziggo Dome onderstreept Borsato dat nog eens dubbel en dwars.

Een kwart eeuw na zijn televisiedebuut in Henny Huismans Soundmixshow zijn de liedjes van Borsato Nederlands cultureel erfgoed geworden. Zowel de uit het Italiaans vertaalde nummers als de teksten en composities uit de pen van John Ewbank, sinds jaar en dag de creatieve wederhelft van Borsato. Het oeuvre wordt vrijdagavond samengevat in een drie uur durend spektakel.

Marathon

Met Borsato aan het roer is Symphonica In Rosso niet zomaar een optreden met een orkest erbij, maar een emotionele muzikale marathon. Succes wordt vaak uitgedrukt in statistische gevens (zoals verkoopcijfers en bezoekersaantallen), maar op een avond als deze wordt duidelijk hoeveel levens Borsato door de jaren heen beroerd heeft met zijn liedjes. Zelfs zijn grootste criticasters zullen dat beamen.

Dat gegeven wordt al vanaf het eerste nummer, na een epische overture, duidelijk wanneer Borsato het ernstige Oud En Afgedankt van stal haalt. Een favoriet van veel fans, waarbij Guido's Orchestra meteen flink uitpakt, maar beslist geen voor de hand liggende keuze gezien zijn oeuvre zoveel hits bevat. Ook met songs als Zwart En Wit, Vlinder en Was Mij toont Borsato zich een meester van het serieuze Nederlandse lied.

Hitsaldo

Deze liedjes worden geprefereerd boven grote afwezigen als Waarom Nou Jij, Wereld Zonder Jou, Het Water en Dochters, maar met een hitsaldo van ongeveer 75 procent is er ook voor de minder grote Borsato-fans genoeg te genieten. Neem alleen al de Riccardo Cocciante-covers Margherita en Dromen Zijn Bedrog of nummer 1-hits als De Bestemming, De Waarheid, Binnen en Rood.

Het kan niet anders gezegd worden dan dat Borsato vocaal in topvorm is. Zijn stem klinkt weerkrachtig in Afscheid Nemen Bestaat Niet, geëmotioneerd in Margherita en krachtig in Vrij Zijn. Hij laat het nummer Wit Licht over aan Jeroen van Koningsbrugge, die het eerder dit jaar opnieuw onder de aandacht bracht tijdens de paasmusical The Passion.

Gasten

Met een stralende gastheer als Borsato is het voor zijn gasten echter moeilijk om uit zijn schaduw te stappen. De drie glamoureus uitziende dames van O'g3ne, bekend uit The Voice Of Holland, zingen het lieflijke Magic en rapster Cheyenne valt in voor zowel Ali B. als Lange Frans. De Italiaanse superster Zucchero verblijdt het publiek met Senza Una Donna, Diamante en Per Colpa Di Chi.

Deze editie van Symphonica In Rossa is meer dan ooit groots, dramatisch, intens en soms een tikkeltje pompeus, maar wel tot in detail perfect uitgevoerd. Precies wat je verwacht van Borsato. Deze concertreeks is geen kroon op het werk van Nederlands populairste zanger, maar de zoveelste fonkelende edelsteen in de kroon die al 25 jaar op zijn hoofd rust.