Jelka van Houten heeft een nieuw album gemaakt. De nummers op Hard Place for a Dreamer gaan over uiteenlopende onderwerpen, maar niet over haar. "Dat vind ik eerlijk gezegd niet zo interessant."

Nummers over haar zoon en dochter komen staan ook niet op het album, zegt Van Houten in gesprek met De Telegraaf.

"Zij hebben hun eigen liedjes. Die heb ik wel opgenomen, maar die zijn echt voor privégebruik. Ook passen ze niet meer bij de stijl van het album. Ik zeg niet dat ik ze nooit zal uitbrengen, maar wellicht pas als mijn kinderen oud genoeg zijn om daar zelf over mee te beslissen."

Eigen fantasie

Waar de nummers dan wel over gaan moet volgens Van Houten het liefst door de lezer ingevuld worden: "Vergelijk het met een hoofdpersoon in een boek. In jouw verbeelding heeft die leuke jongen blonde krullen, maar in de film ineens donker kort haar. Dat valt tegen. Mensen moeten hun eigen fantasie erop los kunnen laten."

Over een enkel nummer wil Van Houten wel uit de doeken doen waar het over gaat, bijvoorbeeld het nummer Good Friends

"Ik realiseer mij hoe belangrijk vrienden zijn. En dat er een moment komt dat we, voor het eerst, met de hele groep om iemands graf zullen staan. Een van ons zal als eerste gaan. Dat idee beangstigt mij zo. Dat je tegen je wil in moet loslaten."