Nederland houdt van livemuziek en dat vertaalt zich in een onuitputtelijke lijst van concerten. NU.nl vist de krenten uit de pap en zet ze op een rijtje.

Van nieuwe talenten tot legendarische grootheden; het clubcircuit heeft een paar goede concerten in de aanbieding. Rita Zipora staat met een unieke liveshow in de Melkweg terwijl soulzanger Gregory Porter vijf dagen achtereen door Nederland speelt. Postpunkgrootheid Public Image Ltd. en R&B 'No Diggity' BLACKstreet maken de Nederlandse podia onveilig. Meer deze week: Nathaniel Rateliff, The Vaccines en Extince.

In samenwerking met Podiuminfo presenteert NU.nl wekelijks een overzicht van de om en nabij tien leukste concerten van de week. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje.

Christine and the Queens5 oktober, Melkweg, Amsterdam

De vrouwelijke versie van Stromae zou je kunnen zeggen, maar dan lekker dromerig. De Franse singer-songwriter Christine and the Queens werd in Nederland vooral bekend met haar single Christine, die veelvuldig op de radio werd gedraaid. En ze kan nog dansen ook.

Meer informatie concerten Christine and the Queens

Nathaniel Rateliff & The Night Sweats - 5 oktober, Rotown, Rotterdam / 12 oktober, Tolhuistuin, Amsterdam

Nathaniel Rateliff is een Amerikaanse zanger, vooral bekend om zijn verfrissende folkmuziek. Nu, met de zevenkoppige band The Night Sweats staat soul centraal, met opzwepende live optredens tot gevolg.

Meer informatie concerten Nathaniel Rateliff & The Night Sweats

Blackstreet / Keith Sweat - 7 oktober, TivoliVredenburg

Het eerste waar je aan denkt als de naam Blackstreet valt is natuurlijk dat verslavende nummer No Diggity uit 1996. Die gigantische hit zal TivoliVredenburg ook vast op zijn kop zetten, maar er is meer! Blackstreet staat deze avond namelijk met R&B-zanger Keith Sweat op het podium.

Meer informatie concerten  BLACKstreet

Public Image Ltd. - 7 oktober, Paradiso, Amsterdam

Niet te missen, dit concert van Public Image Ltd. in Paradiso. De legendarische postpunkband is sinds 2009 weer actief en bracht in 2012 een nieuw album uit. In Paradiso doen ze hopelijk dat waar ze het beste in zijn: met het publiek de tent afbreken.

Meer informatie concerten Public Image Ltd.

The Vaccines - 8 oktober, Melkweg, Amsterdam

De Britse band The Vaccines maakte nogal een entree in de muziekwereld, vijf jaar geleden. Nauwelijks de groep gevormd of ze werden al gespot door managers van Franz Ferdinand. Nu staan ze, met het derde album English Graffiti, nog even opwindend en fris op het podium van de Melkweg.

Meer informatie concerten The Vaccines

Gregory Porter - 8 oktober t/m 12 oktober / Utrecht. Amsterdam, Tilburg, Groningen

Soms zijn er artiesten die maar één album nodig hebben om duidelijk te maken hoeveel talent ze hebben. De Amerikaanse jazzmuzikant Gregory Porter is zo'n artiest. In 2010 ontving hij al een Grammy-nominatie voor zijn debuutplaat. Deze week staat hij vijf dagen achtereen op de Nederlandse podia.

Meer informatie concerten Gregory Porter

Hoffmaestro - 10 oktober, Melkweg, Amsterdam / 11 oktober, Effenaar, Eindhoven

Hoffmaestro komt uit Zweden maar weet een zaal goed te laten zweten met een mix van ska, punk, rock, reggea en elektronische muziek. Van alles en nog wat, samen een heel groot feest.

Meer informatie concerten Hoffmaestro

Rita Zipora - 10 t/m 22 oktober, Amsterdam, Utrecht

Danspoezie, zo beschreef NRC eerder de muziek van Rita Zipora. De zangeres is dit jaar gratis te bewonderen tijdens de Popronde maar voor de shows in de Melkweg ontwikkelde Zipora een nieuwe liveshow waarbij tekeningen worden gekoppeld aan de songs en teksten door een visual artist. Twee bijzondere concerten dus.

Meer informatie concerten Rita Zipora

Extince - 3 t/m 10 oktober, Hengelo, Den Haag, Apeldoorn, Utrecht

Hij is het hele najaar nog in het Nederlandse clubcircuit te vinden, de rapper Extince. Sinds het uitkomen van Spraakwater, inmiddels al twintig jaar geleden, is de artiest niet meer weg te denken uit de Nederlandse rapscene. Dit jaar is hij met het nieuwe album X te vinden op de planken van de Nederlandse poppodia.

Meer informatie concerten Extince

Jon Spencer Blues Explosion - 9 oktober, Muziekgieterij, Maastricht / 10 oktober TivoliVredenburg, Utrecht

Teruggrijpen op de blues, de volumeknop voluit zetten en vervolgens het genre zo ver oprekken dat het bijna uit elkaar knalt. Dat is Jon Spencer Blues Explosion. Vorig jaar was de band een van de smaakmakers op festival Zwarte Cross en nu zijn ze dus terug in het land voor twee optredens.

Meer informatie concerten Jon Spencer Blues Explosion

Dit is natuurlijk maar een (zeer) kleine selectie van het concertaanbod in Nederland. Voor een volledig overzicht kun je terecht bij de concertagenda van Podiuminfo.