Op 9 oktober verschijnt Morgen, het nieuwe en tiende studioalbum van Guus Meeuwis. Voor de totstandkoming moest de Brabander 'noodgedwongen' met bekende artiesten samenwerken.

Dat zegt Meeuwis in gesprek met NU.nl.

De vaste schrijfgroep rondom Meeuwis was door eigen projecten niet in staat het complete album in elkaar te zetten. Voor de 43-jarige zanger vormde dat echter geen probleem, maar juist een kans om samenwerkingen aan te gaan met bekende Nederlandse collega-zangers.

Op Morgen werkt Meeuwis bijvoorbeeld samen met artiesten als Douwe Bob, Nielson, Frank Boeijen en Paskal Jakobsen.

"Het viel allemaal op het juiste moment op de juiste plek", zegt Meeuwis. "Je komt elkaar zo vaak tegen. Meestal luidt de laatste zin als je afscheid neemt: 'Wij moeten ook eens wat samen gaan doen.' Nu kon het eindelijk concreet worden."

Deel je middels die samenwerkingen de verantwoording voor het slagen van het album?

"Nee, zo heb ik het nooit bekeken. Die samenwerkingen ontstonden allemaal heel achteloos, dat hoor je terug in de plaat."

"Met de mensen die meewerkten heb ik een klik. Ik zie ze niet als concurrenten, het is geen wedstrijd. Er is ruimte genoeg in Nederland. Iedereen vult het op zijn eigen manier in. De ene keer lukt dat bij mij beter dan bij de ander en omgekeerd. Daardoor blijft het levendig. Concert at Sea is bijvoorbeeld echt uit Bløf zelf ontstaan."

Waarom noem je nu Bløf?

"Omdat ik Concert at Sea echt een wereldidee vind. Wij hebben Groots met een zachte G (reeks stadionconcerten, red.), zij hebben dat."

Een strijd der provincies.

"Dat maak jij ervan, maar dat is het nooit geweest."

Jouw muzikantenbestaan is je enigszins overkomen. Merk je een verschil als je met jonge artiesten werkt ?

"Absoluut. Douwe Bob is bijvoorbeeld veel verder dan ik was op die leeftijd. Ik zit echt met verbazing te kijken als hij iets inspeelt. Met Nielson heb ik dat ook. Dat zelfvertrouwen en die zelfverzekerdheid waarmee ze spelen. Die gasten zijn zich inderdaad al hun leven lang aan het voorbereiden op wat ze aan het doen zijn. Dat had ik niet."

Ben je daar jaloers op?

"Nou, dan was ik een andere artiest geworden. Ik was eerder naïef en onbevangen, misschien past het daarom allemaal zo goed. Wat mij drijft is dat ik nooit uitgeleerd raak en maar bezig blijf. Kijken waar de grenzen liggen."

Waarom wilde je naast je concert in de Royal Albert Hall en andere projecten per se nog een nieuw album in je jubileumjaar?

"In het jubileumjaar wilden we dingen doen die we al heel lang van plan waren. We hebben een schema gemaakt en dat ging allemaal goed. Maar het was veel schakelen. Toen ik riep dat ik tussen al die projecten ook nog een nieuw album wilde opnemen, werd er lichtelijk met de wenkbrauwen gefronst. 'Wanneer ga je dat doen?' Maar ik zei: Laat me nou maar gewoon beginnen en zien waar het schip strand. Na de eerste sessie waren er drie liedjes, waarvan twee op de plaat zijn gekomen. Toen wist ik dat het zou lukken."

Lees het complete interview op NUweekend