Black Sabbath heeft woensdag de concerten van de Europese tak van hun afscheidstournee bekendgemaakt en vooralsnog zit Nederland daar niet bij.

Fans van de legendarische metalformatie kunnen wel in België terecht, waar Black Sabbath op 17 juni headliner is van het Graspopfestival.

Het Europese afscheid, onder de naam The End Tour, omvat veertien concerten en begint op 1 juni in Boedapest om op 12 juli in Moskou te eindigen.

De groep kondigde al geruime tijd geleden aan dat Black Sabbath nog één keer de wereld rond wilde om afscheid te nemen van de fans. Met name voor gitarist Tony Iommi lijkt het rock’n’roll leven te zwaar geworden. Bij hem werd de afgelopen jaren kanker geconstateerd en hij genas weliswaar, maar blijkt toch danig verzwakt.

De andere originele Sabbathleden die nog altijd van de partij zijn, zijn zanger Ozzy Osbourne en bassist Geezer Butler. Originele drummer Bill Ward is gebrouilleerd met Osbourne en wordt bij de aankondigingen van de tournee niet meer genoemd. Ook bij de vorige tournee van de groep werd hij al vervangen door Tommy Clufetos.

Wereldhit

Black Sabbath, dat in 1968 in het Engelse Birmingham werd opgericht, wordt vaak beschouwd als de eerste heavy metal band. De groep maakte negentien studioalbums en scoorde in 1970 een wereldhit met Paranoid, hun bekendste nummer dat ook in Nederland hoog in de hitlijsten stond. De laatste keer dat de band in Nederland speelde was in november 2013 in de Ziggo Dome.

Overigens is het niet ondenkbaar dat er nog een extra 'Europese tak’ wordt toegevoegd aan de afscheidstournee die in januari en februari in Noord Amerika begint en in april Australië aandoet. Er staan namelijk nog geen concerten in Frankrijk en thuisland Engeland gepland.