Ilse DeLange en JB Meijers hebben hun zekerheden "overboord gegooid" voor de Common Linnets. "De basis is weg, dus we moeten echt keihard aan de weg timmeren."

Dat zeggen de twee in gesprek met NU.nl.

DeLange en Meijers brengen op 25 september samen met Jake Etheridge en Matthew Crosby een nieuwe The Common Linnets-album uit, getiteld II.

De twee hebben hun eigen carrière opzij gezet om het nieuwe album voor elkaar te krijgen en "vol gas" voor de Common Linnets te gaan. Door het wegvallen van die vaste inkomstenbron moeten de twee zich opnieuw bewijzen. "JB speelde natuurlijk voor De Dijk en had veel productieklussen. Hetzelfde geldt voor mijn solocarrière", aldus DeLange.

"Je weet dat die dingen gewoon lopen. Het is een goede basis voor je huis en je hypotheek. Nu is die basis weg en moeten we hard werken. In het buitenland willen we gaan bouwen, want er is er nog veel werk aan de winkel."

Turbulent

Ze noemen het afgelopen jaar, waarin ze aan hun nieuwe album werkten, "turbulent". Daarom hebben de twee ervoor gekozen om nu alleen nog maar met The Common Linnets bezig te zijn. "Vorig jaar speelde ik ook nog met De Dijk, dus ik was echt nooit meer thuis. Dat was wel erg heftig", aldus Meijers.

De samenstelling van de band zal misschien niet voor altijd zijn, zo vertelt DeLange. "Op een gegeven moment zullen zij ook een solocarrière ambiëren", zegt DeLange. "En ik hoop dat deze groep een springplank voor hen zal zijn. Wij zullen dan weer op zoek gaan naar nieuwe mensen, maar ik en JB blijven wel de harde kern."

Film

Samen met Meijers zou ze graag "veel verrassende dingen" blijven doen, naast muziekmaken voor The Common Linnets. Zo maakten ze ook de muziek voor de musical De Tweeling. "Misschien worden we wel een keer gevraagd om muziek te maken voor een film. Het is leuk om nieuwe dingen te doen, daar leer je van."

De twee zullen hoogstwaarschijnlijk ook weer optreden tijdens een tweede editie van Tuckerville, het festival dat vorig jaar rondom The Common Linnets georganiseerd werd. "We zijn druk bezig voor een vervolg in 2016." Op welke locatie Tuckerville dan georganiseerd zal worden, is nog niet bekend.