Trombonist Rico Rodriguez is na een kort ziekbed overleden. De op Cuba geboren Jamaicaanse muzikant werd vooral bekend door zijn werk met de Britse skagroep The Specials.

Het nieuws van zijn overlijden werd bekendgemaakt via het Twitteraccount van The Specials. 

De in 1934 geboren Rodriguez verhuisde als kind van Cuba naar Jamaica. Daar leerde hij op de middelbare school trombone spelen, samen met zijn iets oudere schoolvriend Don Drummond die de groep The Skatalites oprichtte en ook een vermaard muzikant zou worden.

Grote hit

In de vroege jaren zestig vestigde Rodriguez zich in Engeland waar hij in reggaebands speelde, tot hij zich tijdens de ska-revival van de late jaren zeventig aansloot bij The Specials. Bekend is zijn solo in het nummer A Message to You Rudy uit 1979, dat ook in ons land een grote hit werd.

Van 1996 tot 2012 speelde Rodriguez bij Jools Holland's Rhythm and Blues Orchestra. Daarnaast tourde hij onder zijn eigen naam over de hele wereld en speelde ook zeer regelmatig in Nederland.

The Specials met A Message to You Rudy:

Onderscheidingen

De laatste tien jaar ontving Rodriguez diverse onderscheidingen voor zijn bijdrage aan de Jamaicaanse muziek. Hij is te horen op vele honderden ska- en reggaeplaten. Ska-liefhebbers koesteren zijn soloalbum Man from Wareika dat in 1976 verscheen op het Blue Note label.