Op het nieuwe album van de Nederlandse dj-formatie The Partysquad staat het geluid van de Caraïben centraal.

Een logische stap, vindt Ruben Fernhout van het duo. “De sound van de Caribische eilanden heeft ontzettend veel invloed gehad op de opkomst van de dance. Kijk naar bijvoorbeeld Hardwell, de nummer één dj van de wereld op het moment. Die komt dan wel uit Breda, maar in zijn sound hoor je de eilanden. Een van de eerste dingen die hij maakte was compilatie-album Bubbling Beats. Veel Caribischer wordt het niet hoor.”

De Nederlandse dj’s vonden het tijd worden dat het Caribisch gebied de eer krijgt die het verdient. “Ik denk dat de invloed van Suriname en de Antillen een van de redenen is dat Nederland het internationaal zo enorm goed doet in de EDM, de Electronic Dance Music. Daar staan we niet altijd bij stil, omdat de eilandsound zo in onze cultuur zit. Voor ons, als artiesten uit multicultureel Amsterdam, is dat geluid van het Caribisch gebied daardoor altijd onderdeel geweest van wat we doen.”

Samenwerking

The Partysquad werkte de afgelopen jaren samen met internationale acts als M.I.A. en Diplo. Voor de nieuwe cd nodigden de dj’s onder meer de Arubaanse producer Fellow en de Jamaicaanse dancehall muzikanten Mr. Vegas en Ce’Cile uit.

Het album, met de titel The Highest Grade vol.1: Caribbean Kush, werd vannacht dan ook gepresenteerd op Aruba, waar dit weekend het Electric Festival plaatsvindt.

Tijdens het evenement draaien er niet alleen drie dagen dj’s, het Amsterdam Dance Event houdt onder de naam ADE Global Sessions ook conferenties voor professionals uit de dancewereld. Grondlegger van het festival is de Nederlandse dj Chuckie, die drie jaar geleden naar Aruba verhuisde.